Реклама / Ads
0| 5138 |16.07.2015 НОВИНИ

Иванов: Отстъпление от разделянето на ВСС ще влоши нещата

.
Христо Иванов
Разделянето на Висшия съдебен съвет е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата, каза по БНР министърът на правосъдието Христо Иванов и цитиран от пресцентъра на правосъдното министерство, по повод вчерашния устен доклад от Брюксел по механизма за наблюдение.
 

Брюксел каза, че правителството си е свършило работата, че е предложило необходимата реорганизация на ВСС и изобщо на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния сплит на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това. Оттук нататък ще съди за наличието на политическа воля за реформи в България не по това какво прави правителството, а по действията на парламента. В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. Това е много важен евроатлантически репер, каза още министърът на правосъдието.

 

Той допълни, че Европейската комисия е наясно какви са конкретните предложения за реформа във ВСС и че те предвиждат не просто разделяне на съвета, а система, при която кариерните решения за съдиите да се вземат от мнозинство на съдии, избрани от съдии.

 

„Впрочем, тази формула е записана като първа мярка в стратегията за съдебна реформа, която парламентът прие и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши още повече нещата“, посочи правосъдният министър.
Христо Иванов припомни, че тези идеи за промени в Конституцията се обсъждат от десетилетия. „Първият случай, който на мен ми е известен, и в който се говори за разделяне на ВСС и изобщо за преформатиране на управлението на съдебната власт, е в стратегията за съдебна реформа на министър Червеняков. Така че нищо ново няма на политическата сцена“, изтъкна Иванов.

 

Имаме изключително ясен сигнал от партньорите ни в Брюксел и от другите страни-членки на ЕС, който е свързан с евроатлантическата ни принадлежност и с изваждането на страната ни от мъртвата точка по отношение на правосъдието, обясни министърът на правосъдието и призна, че е учуден от предложението разглеждането на проекта за промени в конституцията, да се отложи за след изборите през октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5237 |06.07.2015 И. Иванов: Домусчиев се държи като разглезено дете, на което нещо му е отнето . 0| 4846 |01.07.2015 Иванов: С главния прокурор гледаме в една посока . 0| 5949 |29.06.2015 Хр. Иванов: Проектозаконът за съдебната власт влиза в парламента наесен . 0| 6955 |26.06.2015 Иван Иванов: За думите на Домусчиев ще сигнализираме прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads