Реклама / Ads
0| 4733 |24.07.2015 НОВИНИ

Хр. Иванов: Постигнахме добър междинен резултат

.
Христо Иванов
Спорзумението по никакъв начин, не означава, че отпадналите текстове, не могат да бъдат поставени на обсъждане. Минаваме на второ ниво на играта. Разполагаме със 180 подписа, подписалите го много трудно ще могат да отстъпят назад. Постигнахме сигурност. От гледна точка на съдебната реформа ще имаме много интензивна есен. Това каза оминистърът на правосъдието Христо Иванов, коментирайки промените в конституцията.
 
Това, което се случи, беше изключително добър междинен резултат. Основата, ядрото, които предлагахме, бяха запазени - разделянето на Висшия съдебен съвет, прекият избор на магистратската квота и засилване правомощията на Инспектората, каза още Иванов по повод новия проект за промени в Конституцията, който се очаква да бъде внесен в парламента днес.

Резултатът е междинен, защото ни позволява да стигнем до първо четене и да дебатираме по някои от нещата, които бяха отхвърлени. Има възможност да преминем през цялата процедура, като между първо и втори четене да се върнем към някои от темите на промяната, като например какви са аргументите за отпадането на явното гласуване във ВСС, добави той. Когато започваше съдебната реформа, липсваше лидерският дебат, който се случи ударно в последните седмици. Видяхме ясния ангажимент на премиера, без който нямаше да се случи този междинен резултат. Този ангажимент беше решаващият фактор, за което трябва да благодаря на премиера. Видя и се и ясен ангажимент от страна на Радан Кънев, посочи правосъдният министър.

По думите му "политическото театро" не бива да разваля резултата от постигнатия компромис. Минаваме на второ ниво в играта. На този етап постигнахме много ниво на сигурност на ключовия компонент на промените, заяви Христо Иванов. По думите му резултатът тактически е много добър. С подписите, които се очаква да се съберат днес под новия проект, имаме всички основания да се надяваме, че той ще мине. Промените в Конституцията са само основите на една нова архитектура, която ще развием в Закона за съдебната власт, каза министърът на правосъдието.


Той бе категоричен, че няма нужда от закрила от страна на премиера. Има един прост начин да се получи моята оставка - да се завърши съдебната реформа. Бих казал на тези, които я искат - колкото по-бързо се случи съдебната реформа, толкова по-бързо ще получите моята оставка, подчерта Христо Иванов. По думите му и протестиращите срещу главния прокурор, и недоволните от правосъдния министър искат да бъде завършена съдебната реформа и да живеят в по-добра държава, просто имат различни виждания за това.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5134 |17.07.2015 Христо Иванов: В писмен доклад ЕК хвали реформата . 0| 5123 |16.07.2015 Иванов: Отстъпление от разделянето на ВСС ще влоши нещата . 0| 5200 |06.07.2015 И. Иванов: Домусчиев се държи като разглезено дете, на което нещо му е отнето . 0| 4831 |01.07.2015 Иванов: С главния прокурор гледаме в една посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads