Реклама / Ads
25| 5322 |11.04.2008 НОВИНИ

Д. Иванов: Стотици български семейства отиват „под водата”

.
България е символ на корупцията и престъпността в Европа, а правителството чертае розова икономическа картина на фона на грозящата ни втора голяма финансова криза, предупреждава бившият икономически съветник на президента.
 

 

В момента България е символ на корупцията и престъпността в Европа, а правителството продължава да чертае розова картина по отношение на икономиката на страната, заяви Димитър Иванов, икономист от Лондон и преподавател в най-престижните британски университети, бивш съветник на президента Първанов. Иванов е човекът, който преди време заяви, че страната ни е разделена на две Българии - едната на тези във властта и другата на тези, които загубиха от прехода.

  Днес той обяви по НТВ, че за първи път става ясно, как олигархичният модел на властта от последните 18 години не може да продължи да функционира, но и как се изяснява, че той не е могъл да се създаде, развие и работи без помощта на съществени държавни структури. В момента имало само един избор пред държавата: или икономическа криза, или продължение на управлението на кабинета “Станишев”. Според Иванов политиката на кабинета Станишев не води до нищо добро, а при вземането на решения за икономическата политика на България не се вземат предвид външните и вътрешните рискови фактори. Той е убеден, че рецесията в световен мащаб ще се отрази пагубно у нас, ще разтресе банковия сектор, ще рефлектира върху събираемостта на кредитите, които и сега трудно се погасяват. Като основни вътрешни рискови фактори той посочи нарастването на търговския дефицит, сериозното нарушаване на българския инвестиционен климат, недостатъчно бързия икономически растеж и по-нататъшното намаляване на спестяванията. Огромен риск представляват още прекомерният бум на жилищното кредитиране, ниските доходи на пенсионерите и рекордно високият дефицит по текущата сметка.

Стотици хиляди български семейства могат да се окажат “под водата”, прогнозира икономистът, за когото е абсурдно, че на фона на финансовата криза правителството и коалицията се занимават да защитават обществения провал на един министър.

Икономистът обясни, че дори най-богатият американец милиардерът Джон Рокфелер в най-силните си години е достигал до състояние, възлизащо на не повече от 2% от БВП на Америка, докато у нас има отделни хора, които държат по 3-4 и повече % от БВП на страната като лично състояние. Иванов направи извода, че управлението на Станишев е сътворило големи икономически беди и зададе реторичния въпрос дали някой би се осмелил да връчи авоарите си точно на този премиер да ги управлява.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6927 |01.04.2008 Димитър Иванов: Професионалното ръководство на МВР да си ходи . 0| 4977 |27.03.2008 Джордж Буш се среща с Осама Бин Ладен по български . 2| 4482 |17.03.2008 “Der Standard”: Българският кабинет е пред преустройство . 3| 5115 |25.02.2008 Бъдещите журналисти без изпит по български език и литература

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads