Реклама / Ads
6| 6556 |07.07.2019 НОВИНИ

Иво Христов: Думите на Дачич са заради нескопосано изказване на Борисов

.
Иво Христов Източник: БГНЕС
”Думите на сръбския външен министър Ивица Дачич са в резултат на едно нескопосано изказване на Бойко Борисов, което показва в каква степен амбициите на г-н Борисов да бъде говорител, омиротворител и европеизатор на Западните Балкани са илюзорни”.
 

Така евродепутатът Иво Христов коментира казуса със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия


Повод за изявлението на Дачич бяха думите, които българският премиер каза на форума за Западните Балкани в Познан. На въпрос на "Хоризонт" как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори: "В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане - това че Испания не признава Косово не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…".


Той коментира и ситуацията в Европарламента: "Това, на което станахме свидетели, е една сделка между Франция и Германия, прикрита като междупартийно споразумение между ЕНП, доминирана от германците и групата на либералите, доминирана от френски депутати от квотата на г-н Макрон. Факт е, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна дори и в редиците на ЕНП. Тя не е политик с ярко европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в националната политика. Така че сделката може и да не се случи", каза Иво Христов.

 

"Европейският съвет обединява държавните лидери на страните членки на ЕС и в него често се вземат основните решения, както в случая с разпределението на постовете. Този орган каза на Европарламента, че е излишен и спусна една договорена сделка за утвърждаване и погази принципа на водещите кандидати, който целеше да създаде някакво подобие на демократичност в избора", допълни той.

 

Според него е необходима реформа на европейските институции и основна крачка е "сдобиването на ЕП с право на законодателна инициатива".

 

По думите на Христов изборният процес в България е бутафорен, бизнесът е напълно зависим от държавата и има почти пълен контрол над медиите, "но всичко това се извършва под знамето на антикомунизма - знаете Борисов често припомня за дядо си, за атентата в църквата "Св. Неделя" и т.н.".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4413 |06.07.2019 Захариева вика сръбския посланик заради обидите на Дачич . 11| 4698 |02.07.2019 КЗД оправда Иван Гешев за думите му ”и циганите така правят” . 2| 4558 |07.06.2019 Хр. Христов: Предишният собственик на НТ не ми е нареждал кого да уволня . 5| 4170 |05.06.2019 Румен Христов: Коалиция СДС-ГЕРБ може да има и на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads