Реклама / Ads
3| 4213 |29.03.2017 НОВИНИ

Иво Христов: Животът на този парламент е година, после ще заиграем чалга

.
Иво Христов
Това ще бъде предпоследният български парламент на сега съществуващата политическа система на прехода. След това предполагам, че ще заиграем политическата чалга, наречена мажоритарни избори.
 
Т.е. ще преминем и през този цикъл на малоумието, за да се сблъскаме челно с реалността, а именно, че проблемът на българското общество не са политическите технологии и етикетите ляво и дясно, когато зад тях няма никакво съдържание.

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Иво Христов, който ще бъде депутат от БСП. Той прогнозира година живот на новосформиращия се парламент.

Необходим е разумен преглед и анализ на действащото законодателство и да не се бърза с приемането на закони на килограм, смята проф. Христов. Две трети от нашето законодателство беше рециклирано от ЕС, преведено от лош английски на лош български със съзнанието, под мантрата "И без това знаем, че няма да се прилага", посочи той.

Широка коалиция ГЕРБ - БСП би била краят на БСП, която претендира да бъде идейна партия, а ГЕРБ няма идеология и за тях това е без значение, отбеляза още новоизбраният депутат. Иска ми се БСП да стане социалистическа и българска, т.е. патриотична, срещу т.нар. "мултикултурализъм", който е лебедовата песен на ЕС в късната му фаза. Видях какво искат хората по време на предизборната кампания - това са императивите на деня. БСП загуби не защото е много лява, а защото трябва да стане такава, подчерта проф. Христов.

По думите му България е периферен и примитивен капиталистически модел, развиван от 90-а година насам, в който БСП трябва най-накрая да се самоопредели. Големите началници от Москва се преместиха в Брюксел. За българския елит, с много малки изключения, е много удобна наведената поза и да обясняват всички безобразия в страната с желанието на Високата порта в Брюксел. На това трябва да му се сложи край. Но не виждам особени ресурси в България и в българското общество - най-вече интелектуални, не виждам и политически гръбнак, нито реални политически действия. Държавният клиентелизъм е изключително стара традиция на следосвобожденското българско общество и на целия т.нар. "Средиземноморски пояс" на Европа. Да се залепиш за държавната трапеза е мечтата на всяко среднобългарско съществувание. В този смисъл, когато говорим за партии, лявото и дясното в България продължават да бъдат етикети. Ако по някаква приумица на историята ГЕРБ бъде откъсната от държавната хранилка, ще видите какво ще се случи с нея - каквото се случи с НДСВ и други такива групи по интереси, които източват държавния ресурс, каза още проф. Иво Христов.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4058 |28.03.2017 Иво Христов: Ще има натиск отвън за коалиция ГЕРБ-БСП . 6| 3867 |26.03.2017 Иво Христов: БСП направи грамаден ръст . 11| 5874 |12.03.2017 Проф. Иво Христов: ЕС първи трябва да отмени санкциите срещу Русия . 11| 4939 |13.02.2017 Проф. Иво Христов: Навлизаме в тежки международни турболенции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads