Реклама / Ads
1| 4887 |22.04.2019 НОВИНИ

Иво Христов: Президентът няма власт над армията

.
Иво Христов Източник: БГНЕС
”Предупредих президента, че ще се кандидатирам за евродепутат, президентът не е феодал, всеки сам взема своите решения. Имах предложение още от края на миналата година, но решението си го заявих сега.” Това каза довчерашният шеф на кабинета на президента Радев Иво Христов в предаването „Тази сутрин”.
 

Имаме ненакарнимо доверие между мен и президента. Заедно извървяхме две година и половина. Никога не измени на обещанията си, посочи Христов.

 

Иво Христов коментира думите на Борисов за „пълзящата диктатура”:  „Кой събира генералите и им казва, че ще даде пари за армията? Кой спира строежите? Това автокрация ли е? Президентът няма власт над армията. Занимаваме се с фантасмагории”.

 

„Не съм се споглеждал с Нинова, защото тя стоеше зад мен на Консултативния съвет. Ние имаме едно споделено убеждение - че тези избори са ключови за българската демокрация. Моята кауза е промяната на България", заяви Христов. Той отрече Нинова и президентът да градят общи политики. „Нинова и Радев не общуват често”, уточни той.

 

"Няма отношение към подредбата на листата", така Христов отговори на въпрос за това, че се намира дори преди председателя на ПЕС Сергей Станишев в листата за евроизборите.

 

"БСП е достатъчно демократична, за да стори място на хора от гражданската квота, какъвто съм и аз. Щом Сергей Станишев е в листата, очевидно БСП не е вождиска партия. Когато някой е евроскептичен, той не е извън Европа, той също е част от Европа. Аз не подкрепям Истанбулската конвенция, защото мисля, че това е много зле написан юридически документ. Тя създава условия неправителствени организации да правят мониторинг на държавата и тя да губи дела, но това няма да има ефект, ще има бизнес за НПО-та", обясни Христов.

 

"Не се разпознавам в определенията на Борисов "шпионин - държавна сигурност”. Той иска да възпламени стари седесарски рефлекси. За него да си европеец означава да си далеч от хората, да се прегръщаш с Юнкер и да говориш на еврожаргон. За разлика от БСП премиерът премита хамбара на десницата и сключва договори с фантомни партии”.

 

"При победа на листата на БСП се създава нова ситуация и условия за предсрочни избори и за излизане от безизходицата", коментира Иво Христов. "При победа на ГЕРБ ще наблюдаваме как властта се бетонира, тъй като тя разполага с целия необходим ресурс за целта – тя владее цялата администрация, местната власт, националната изпълнителна власт, има някакво, макар и разклатено, мнозинство в парламента, владее службите, владее до голяма степен и медиите, владее правораздаването и влияе на прокуратурата", допълни той. При това положение есента на местните избори може вече и да не избираме, коментира още Иво Христов.

 

 „Президентът не е споменавал, че ще прави партия. Няма това конституционно право. Когато обикаляме страната, хората ни питат кога ще има нещо ново. Значи има очаквания”.

 

По отношение на речите на президента Христов обясни: „В цял свят на президентите им пишат речите. Речево и често грижата за изказванията на президента е моя, но речите му минават през много хора”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4199 |21.04.2019 Президентът поздрави християните за днешните светли празници . 0| 4210 |21.04.2019 Няма данни за пострадали българи при атаките в Шри Ланка . 8| 5267 |19.04.2019 Президентът Р. Радев: „Апартаментгейт“ е вододел, трябва да има последствия . 8| 5949 |19.04.2019 Анна Заркова пред Фрог: Българската журналистика няма да търпи да я изнасилват безкрайно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads