Реклама / Ads
4| 5112 |10.10.2007 НОВИНИ

Иво Прокопиев: До 30% от учителите - аут!

.
Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България предложи съкращения в цялата публична сфера, не само заради това, че там са необходими икономии, а и заради нуждата от нови хора на пазара на труда.
 

Между 25-30 процента от учителите трябва да бъдат съкратени през следващите години поради редица фактори, отсече по Дарик радио председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев. Според него учениците в България са много по-малко от броя на учителите и училищата, което от своя страна прави издръжката на образованието много по-скъпа, съответно е и предпоставка за лошото състояние на сградите на училищата и за ниските заплати на учителите. „Пазарът на труда е изчерпал своите възможности. В България в момента няма хора практически за нищо. Хубаво е да има съкращения в цялата публична сфера, не само заради това, че трябва да стават икономии в тях, а и заради нуждата от нови хора на пазара на труда. Трябва да бъде намерен изход в настоящата ситуация с някакво компромисно ниво на повишение на заплатите – част веднага, част ангажимент срещу подкрепа за бъдещите структурни мерки”, категоричен беше Прокопиев.

Frognews.bg напомня, че днес преговорите между представители на Министерството на образованието и науката и на синдикатите продължават. Продължава и стачката - учители отново ще се съберат на пл. "Независимост" на митинг, а утре той вероятно ще бъде и национален. Вчерашните експертни разговори в Министерство на образованието и науката завършиха с извода, че общините не са икономисали нищо от средствата за образованието. Министър Даниел Вълчев пък заяви, че в момента трябва да се намери такова решение, че учителите да се върнат в класните стаи и да продължи учебната година, която вече е застрашена от неуспешно приключване. От своя страна премиерът Сергей Станишев оповести, че е готов лично да се ангажира, стига в преговорите да има конструктивност. Очаква се днес преговорите да бъдат на политико-експертно ниво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4844 |07.10.2007 Преговорите между учителите и властта продължават на експертно ниво . 8| 5278 |06.10.2007 Станишев май съжалява за обещани заплати на учителите . 2| 4660 |05.10.2007 Вълчев с конкретна оферта към учителите, но от 2008 г . 0| 5162 |01.10.2007 Учителите разпънаха палатки срещу непукизма на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads