Реклама / Ads
49| 7382 |09.03.2012 НОВИНИ

Иво Прокопиев си харесал ракета носител - М. Кунева?

.
Иво Прокопиев
Продай държавата, за да спечелиш, било мотото на Иво Прокопиев. За да финансира подкрепата към Кунева, работа щял да му свърши бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю.
 

Когато бизнесът ти закъса, влез във властта, за да си оправиш положението. От тази рецепта на Бай Ганьо са се възползвали мнозина нашенци, за които държавата е преди всичко келепир. Сред хората, които винаги са се намествали под сянката на управляващите, е и Иво Прокопиев, пише Стандарт. Така той успя да изгради цяла бизнес империя, тръгвайки от нищото. Сега обаче бизнесът му се тресе като глинен колос. Затова той повече от всякога е готов да се вкопчи във властта като удавник за сламка. Кредитният милионер отдавна имаше мечта да стане министър-председател. Дори изкара курсове за премиер в Америка. Досега мераците му удрят на камък, но олигархът се надява на следващото раздаване на картите - парламентарните избори догодина. Сред родните политици се говори, че Прокопиев вече си е харесал ракета носител - Меглена Кунева и нейното сдружение "България на гражданите".

Както "Стандарт" вече писа, Прокопиев е обещал логистична и финансова помощ на Кунева, срещу което се надява да влезе в кабинет с нейно участие. Но тъй като няма откъде да вземе пари, защото задълженията му само към банки, опериращи в България, са над 440 млн. лева, тази работа щял да свърши бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю, разказват запознати с тайния план. Дипломатът имал възможност да финансира начинанието с пари от американски фондации и донори, които можело да се употребят за подкрепа на демокрацията в държави като България. За благодарност пък Кунева щяла да му осигури ключов вицепремиерски пост, откъдето Прокопиев да командва финансовите потоци на държавата, твърдят бивши и настоящи депутати.

Ако този план успее, жална майка на държавата, категорични са запознати с делата на кредитния милионер. През последните 15 години той показва завидни умения да прилапва лъвски пай от държавния бизнес. И въпреки това затъва в дългове. Всъщност най-големият фокус на Прокопиев е, че успя да натрупа над 600 млн. лева кредити към банки. Парите потънаха като в плаващи пясъци и никой не знае за какво са похарчени. В разгара на кризата за година и половина успя да върне 130 милиона. Сега олигархът разпродава на пожар империята си, за да връща пари и да не отиде в затвора. Ако такъв човек влезе в управлението на държавата, кризата в Гърция ще ни се стори детска игра, коментират финансисти.
Прокопиев е сред многото бизнесмени у нас, забогатели за държавна сметка. Големият му грях, спрямо който неговите политически амбиции изглеждат цинично, е навикът да предава националния интерес без грам колебание. Стига залогът да са няколко милиона повече. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7805 |05.10.2011 Прокопиев закрива "Дневник" и "Пари" . 18| 11152 |06.09.2011 Уикилийкс: Плевнелиев е човек на Прокопиев, Попова е "куражлия" . 1| 5322 |16.05.2011 Купуват 49% от империята на Прокопиев . 10| 6133 |05.01.2011 И. Кръстева осъди Прокопиев за 32 хил. лв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads