Реклама / Ads
4| 4298 |30.05.2016 НОВИНИ

Иво Прокопиев осъди ПИК за обида и клевета

.
Иво Прокопиев
Издателят Иво Прокопиев осъди сайта ПИК и неговия собственик Недялко Недялков за неимуществени вреди, причинени от разпространението на обидни думи и клевети.
 
В редица статии в ПИК се твърди, че Прокопиев "не зачита законите", "е забогатял рязко за една нощ", "се е финансирал през годините бързо и лесно, чрез публичните ресурси на пенсионната система вероятно с милиони левове", "че е влачен от дело на дело и от прокурор на прокурор", "срещу него има образувано досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери", както и че "клати голяма банка". Това е поводът съиздателят на „Дневник“ и „Капитал“ да потърси правата си пред Софийския градски съд (СГС), съобщава "Дневник".

Според съда посочените статии разпространяват неверни и клеветнически твърдения и обиди. Недялко Недялков е автор на една от тях. Той е осъден да заплати обезщетение в размер на 12 хил. лева за трите иска, заедно с лихва.

В статия със заглавие: "Защо КФН трябва да отговори на въпросите на ПИК? Ще лъснат ли истинските лица на Прокопиев, Цветан Василев и Радан Кънев? Маските трябва да паднат!" липсва позоваване на други медии и източници, в противоречие с твърденията на ПИК, пишат районните съдии. От жалтия сайт не са доказали, че за написаното в публикацията е правена каквато й да е проверка.

Друга статия от 19 февруари 2015 г., под заглавие: "Извънредно в ПИК! Стартирано е досъдебно производство срещу Прокопиев за ощетяване на държавата в особено големи размери. Това стана ясно след запитване на ПИК до КФН (допълнена)", твърди за образувано разследване срещу Прокопиев, а същите внушения са повторени в още шест публикации. Съдът установява, че това е разпространяване на клеветнически твърдения. ПИК не могат да докажат, че има такова разследване, а проверката по делото показва, че няма и статията не отговаря на истината, пише още „Дневник“.

"С оглед заглавието на статиите, наличието на данни за професионалната и обществена дейност на ищеца и цитирането на държавни органи като източници на част от информацията, е очевидно, че се прави внушението, че данните, изнесени в процесните статии са достоверни, което не беше доказано по делото, поради което съдът ги приема за недостоверни, доколкото няма никакви данни сочените в процесната статия факти да са се осъществили", пише в решението си СГС. То подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Иво Прокопиев е завел и спечелил дела и срещу вестниците "Телеграф", "Всеки Ден", "Уикенд", сайтовете "Би Нюз" и ПИК, както и лицата Николай Бареков и Емил Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3984 |27.05.2016 Комисия гази закон, за да скрие предложения на “Правосъдие за всеки” . 4| 5274 |25.05.2016 Осъдиха медия на Недялко Недялков за клевета . 0| 4770 |04.05.2016 Близките на убит от „Килърите”: Слава Богу, че ги осъдиха, ще повярваме, че държавата я има . 0| 4572 |25.04.2016 Осъдиха бивш кандидат-кмет на ДПС за фалшива диплома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads