Реклама / Ads
34| 10009 |07.10.2013 НОВИНИ

Иво Прокопиев: Не, не съм олигарх!

.
Иво Прокопиев Източник: Булфото
Съгласен съм с тезата на германския посланик, че олигархични кръгове влияят върху медиите, заяви по НТВ бизнесменът Иво Прокопиев в разговор за това кой дърпа конците на държавата.
 

Олигархията е, когато много малък политически елит използва всички институционални ресурси за собствено облагодетелстване. Затова трябва да се види къде са ресурсите, подкани той.

Няма случай, в който аз съм направил нещо в интерес на фирмите си, каза Прокопиев. Ако няма такива примери, очевидно аз не попадам в дефиницията за олигарх. това е една пропагандна схема, опит да се разруши влиянието на медиите от Икономедия, които здраво стоят на пазара и в обществото. Нямам личен конфликт, генезисът на атаките е в резследване на "Капитал" за банките" и срастването на бизнес и политика, това е искрата, възпламенила бурето с барут. Впоследствие най-различни сюжети са се наслагвали към този, каза Прокопиев.

Много важно е да разделим легитимния от криминалния икономически интерес, призова Прокопиев. Всички нормални и достойни безнесмени искат да има правила в България, да правят бизнес и техните активи да поскъпват. Аз защитавам този интерес, но има и друг, нелигитимен. Аз как да кажа защо съм заподозрян за протестите, питайте тези, които подозират, отговори той на въпрос защо го подозират за организатор на протестите. Те бяха спонтанна реакция на самозащите, отговори Прокопиев и отрече да прави нова партия на протестите воглаве със Саша Безуханова.

Не съм учил в Харвард, отрече Прокопиев. Той отрече и да е фалирал. Около 50 милиона печалба е резултатът за полугодието  на групата, която управлявам. И каза, че непрекъснато се измислят кампании в машините за унищожаване на репутациите.

За отношенията си с президента Плевнелиев Прокопиев призова да не се влиза в "пакетирането" - не е вярно, отсече той. Няма такъв проект. нямаме специални взаимодействия и взаимоотношения. В миналото бяхме близки приятели, сега обаче позицията му ограничава тези контакти, обясни той.

За "Доверие" той каза, че имало медии, в които силно влияела съпругата на лидера на БСП, затова се появявали такива публикации.

Не съм съгласен с всичко публикувано в австрийския вестник, но там се получи т.нар. ехо-ефект. Напоследък като че ли има известно връщане към по-балансирана позиция на този вестник, каза Прокопиев.

За продажбата на едно от ЕРП-тата и ощетяването на държавния интерес, за които говори шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, Прокопиев цитира поговорка, че когато се бориш с прасе в кал, нямало как да не бъдеш оцапан. Това е ЕРП, продадено прозрачно и скъпо. Мавродиев го прави, за да запази позиция при новите управляващи, това е лична самоинициатива, допусна той. Изпратихме право на отговор, но не го оповестихте, обърна се той към водещите. Щом сте тук, значи имате възможност да отговорите на тези въпроси.

Като комплекс от фактори обясни той заминаването си за Сингапур: институционален натиск, липса на перспектива в България и фактът, че в Азия стават чудеса и е полезно да се поживее там.

Познавам Симеон Дянков, с него сме състуденти. Вярно е, че е живял месец или два в апартамент, осигурен му от фирма, занимаваща се с отдаване на апартаменти под наем, обясни той. Но и Нова телевизия е в моя сграда, собственост на моя фирма, добави Прокопиев, а водещата Анна Цолова, призна, че е изненадана и не знаела този факт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7906 |06.10.2013 Експерт по радикален ислям: Има опасност за България, ние сме в такъв регион . 27| 5803 |06.10.2013 Кашъмов: Връщането на параграф 12 е стъпка назад . 216| 9965 |06.10.2013 Борисов: БСП изби цвета на българската нация . 13| 5322 |06.10.2013 Богомил Манчев съди държавата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads