Реклама / Ads
8| 5554 |28.04.2011 НОВИНИ

Избиратели фантоми ни дебнат отвсякъде

.
Никой не знае колко са избирателите в България. Знаем, че има 1 млн. фантоми, тоест от списъците от 7 млн. души, не повече от 6 млн. са в страната, а може би дори и 5,8 млн.Това заяви по БНР бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов.
 

Според него и тази есен проблемът няма да бъде решен. “Това е проблем, с който се блъскаме от 21 години, но никой не иска да изтреби фантомите, въпреки че и аз, и други колеги сме предлагали начини да се махната”, заяви математикът.

Михаил Константинов обясни, че според него проблемът се корени в конституционното изискване президентът да бъде избран с гласовете на повече от половината гласоподаватели в страната.

"При това положение, ако единият кандидат спечели съкрушително на първи тур, има 2.5 милиона гласа примерно, но са гласували малко под 3.5 милиона, ЦИК няма да го обяви за избран и той на втория тур може да загуби от кандидат с много по-малко гласове на втори тур”, разясни проф. Константинов.

Като допълнителен аргумент той посочи, че на балотажа обикновено гласуват доста по-малко хора. “При това на втори тур може да са гласували само 2 млн. души. Виждате какъв пълен абсурд се получава. Ще има пълно недоволство, ако това се случи. Един път сме били на косъм то да стане. Аз се надявам то да не стане, но ние трябва да се подготвим за това нещо и да вземем решение, т.е. ЦИК трябва да реши каква е базата, върху която ще изчислява половината електорат”, обясни Константинов.

Според него, избирателните списъци набъбват допълнително с вписаните в тях българи в чужбина, които упражняват правото си на глас. “В чужбина галсуват 100 000 души примерно и те автоматически се прибавят към броя в списъците, въпреки че ги има и в българските списъци, и ние изкуствено увеличаваме базата и това нещо трябва да го реши ЦИК”, допълни той.

Според него става въпрос за конституционен дефект. "Трябваше депутатите през тези 20 години да пипнат леко Конституцията, което те не пожелаха ... Това е нещо, което не е в полза на никоя партия, това е в полза на България", категоричен бе той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5780 |11.04.2011 Цачева "поправя" Уорлик за съдебната система . 2| 5015 |09.04.2011 Съдебната медицина в колапс . 11| 5107 |04.04.2011 Анализатори: Партиите са длъжници на избирателите си . 1| 5329 |01.04.2011 Глоби дебнат "пушещите" заведения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads