Реклама / Ads
8| 5015 |25.01.2015 НОВИНИ

Избори в Гърция днес - решава се съдбата на еврозоната

.
Избори в Гърция
В Гърция избират днес парламент. Изборите са предсрочних и са най-критичните в южната ни съседка от много години насам. Във вота участват 18 партии и 4 коалиции. С най-големи шансове за победа е радикалната левица СИРИЗА
 
СИРИЗА е сочена от социолозите в предварителните им сондажи за фаворит, следвана от десноценстристката Нова демокрация, управлявала досега в коалиция със социалистите от ПАСОК. СИРИЗА създаде смут в Европа, като стана втора политическа сила на изборите за парламент в Гърция през юни 2012 г., заемайки 72 от 300 депутатски места. Съгласно закона в Гърция победителят от изборите получава бонус от 50 допълнителни места, което го улеснява значително при управлението на страната.

Ако СИРИЗА спечели, това ще е първият триумф на левицата в политиката от създаването на новогръцката държава. Въпросът, който вълнува всички, е с колко и дали гласувалите за нея ще й осигурят самостоятелно управление. В противен случай ще се търсят коалиции. За момента обаче партиите са заели изчаквателна позиция.

Лявата партия придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии. Наблюдатели в Атина предупреждават, че новото правителство, каквото и да е то, ще бъде изправено пред остър финансов проблем още с идването си на власт.

Малко преди вота четирите водещи банки в Гърция поискаха от Европейската централна банка финансова подкрепа по линия на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA), тъй като се опасяват от недостиг на парични средства и поради изтичане на средства от банките вследствие на масовото теглене на пари и сътресенията, породени от швейцарския франк.

По-рано тази седмица Ципрас обяви, че в случай на изборна победа неговата партия СИРИЗА ще се откаже от мерките на строги икономии и ще се бори за отписване на държавния дълг. Допитванията показват, че гърците днес застават днес пред урните с единствената мисъл да кажат "не" на политическото статукво и на жестоките икономии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4568 |23.01.2015 Центърът блокиран и днес заради Столтенберг . 0| 4362 |21.01.2015 Дело за екстрадирането на бащата на изнасилвания Сашко се насрочва в Гърция . 1| 4228 |21.01.2015 Правителството приема управленската си програма днес . 9| 5085 |20.01.2015 От днес по пътищата: Клапа! Екшън!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads