Реклама / Ads
1| 4633 |28.09.2019 НОВИНИ

Изборите в 20% от кметствата в страната вече са спечелени

.
Източник: БГНЕС
В 397 кметства в страната няма голям смисъл да се гласува за кмет, тъй като там има само по един кандидат. Тъй като кмет ще избират 1968 населени места излиза, че изборите в 20% от населените места са вече спечелени.
 

Сред местата с по един кандидат са общините Сатовча и Симитли. В 6 от селата в общините там също има само по един кандидат за кметския пост. Пример за канидат за кмет, който ще се състезава само със себе си е настоящият градоначалник на Симитли Апостол Апостолов. Той е кандидат от „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“, но е подкрепен от над 30 партии и коалиции за пети пореден мандат

 

С около една четвърт са намалели кандидатите за кметове и общински съветници, сравнено с местните избори преди 4 години.

 

Общо 36 288 кандидати ще участват в изборната надпревара на 27 октомври. Кандидатите за кметове на общини в цялата страна са 1254 души, за общински съветници – 29 515, според данни на ЦИК. Данните може да не са окончателни, тъй като има обжалвания.

 

През 2015 г., когато бяха миналите местни избори, кандидати са били общо 48 084. Кандидатите са общински съветници пък са били с около 6000 повече – 35772.

Броят на кандидатите за кметове на кметства тази година е 5059, а за районни кметове – 460

 

В София и Пловдив има най-много кандидати за кметове. В столицата са 19, а в Пловдив – 14.

 

Най-много са кандидатите за общински съветници в столицата, където общинските съветници са 61. Повечето от партиите са заложили на пълна листа с кандидати. В София кандидатите са над 146о. Във Варна желаещите да седнат на кметски стол или да станат общинари са малко над 870. Трети в списъка е Благоевград със близо 600 души, регистрирани за вота, следван от Стара Загора с 553. Бургас, където мераклиите са близо 475 души и Пловдив със своите 451 претенденти се нареждат на пето и шесто място в класацията.

 

Най-малко са кандидатите в Габрово и Кюстендил, където са регистрирани 205-има и 203-ма мераклии за кметове на община, на кметства и общински съветници.

 

Голяма част от кандидатите на ГЕРБ за кметове на областните градове са утвърдени имена. От всички 27 души 19 ще се борят за нов мандат. 17 от тях са изцяло партийни кандидатури на ГЕРБ. Такива са Атанас Камбитов в Благоевград, Димитър Николов в Бургас, Иван Портних във Варна, Калин Каменов във Враца, Йорданка Фандъкова в София, Живко Тодоров в Стара Загора... В два от градовете ГЕРБ подкрепя действащи кметове, бивши кадри на СДС - Златко Живков в Монтана и Петър Паунов в Кюстендил. ГЕРБ и СДС са в коалиция и за София и застават зад Йорданка Фандъкова, която се бори за четвърти пореден мандат. В листата с кандидатите за кметове има още 5-има областни управители, 1 общинска съветничка, 1 директорка на училище. Един от областните управители е Здравко Димитров, който се очаква да смени Иван Тотев начело на Пловдив.

 

В Пловдив основният опонент на Димитров е бившият кмет и настоящ депутат Славчо Атанасов, който е издигнат от ВМРО и НФСБ.

 

Пловдив е един от градовете, в които се очаква да има балотаж. Същите са нагласите и за София, където Фандъкова ще излезе срещу бившия омбудсман и независим кандидат Мая Манолова. Тя обаче е подкрепена от БСП и няколко десни партии като ДБГ, НДСВ и „Волт“.

 

В 3 областни града БСП застава зад кандидати, които ще бъдат издигнати от инициативни комитети или като независими, опитвайки се да спечелят надпартиен и протестен вот. В Кюстендил БСП застава зад независимия Здравко Милев, а в Благоевград - зад Румен Томов, който е издигнат от инициативен комитет. Подобно е и положението в Ловеч, където червените подкрепят Радина Банкова.

 

БСП залага на свои депутати, като шестима от редиците на парламентарната група са кандидати за кметове. Това са Николай Тишев - Бургас, Анелия Клисарова - Варна, Весела Лечева във Велико Търново, Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник, както и Тодор Байчев, който ще води битка за Карнобат.

 

ДПС издига кметове за 10 областни града - Видин, Добрич, Разград, Русе, Кърджали, Ловеч, Пловдив, Смолян, Търговище и Шумен. По традиция в Кърджали доверие за нов мандат е дадено на Хасан Азис. Изненадата е в Шумен, където се залага на бившият депутат Четин Казак. Неджми Али влиза в битката за Джебел. Настоящият депутат Танев Али пък бе издигнат за кмет на Антоново. В Пазарджишко от ДПС издигнаха кметове за Велинград, Септември и Сърница. В други области, като София например, от ДПС не предлагат свой кандидат за кмет, а само листа за общински съветници и за районни кметове

Партиите от коалиционният партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“ (ВМРО, НФСБ и „Атака“) ще се явят поотделно или в местни коалиции. В София кандидат на ВМРО е евродепутатът Ангел Джамбазки, а на „Атака“ - самият Волен Сидеров. НФСБ издигна в столицата Стефан Иванов, който е бивш шеф на столичната структура на СДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4192 |28.09.2019 В 14 града в страната започва кампанията ”Капачки за бъдеще” . 5| 6027 |28.09.2019 Социолози: На изборите ще има битка за София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Хасково . 10| 7484 |25.09.2019 Слави пуска телевизията след изборите, Милен Цветков с предаване . 3| 4363 |25.09.2019 ГЕРБ ще участва в изборите с №43, БСП с №56, а ДПС - с №55

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads