Реклама / Ads
0| 4576 |15.12.2016 НОВИНИ

Изборите за нов състав на ВВС ще са май-юни 2017

.
Изборите за нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдебната квота ще се проведат през май и юни 2017 г., съобщи пресцентърът на съвета. За първи път членовете на ВСС ”Съдийска и прокурорска колегия” ще се избират пряко от всички магистрати на общи събрания на гилдиите.
 
Според процедурата първо ще се правят предложенията в определн срок, след това се провеждат общите събрания за пряк избор на представителите на съда, прокуратурата и следствието в колегиите на ВСС.

Предложения за новите попълнения в кадровия орган ще се правят от 25 февруари до 10 април 2017 г. - за Съдийската колегия, и от 11 февруари до 27 март 2017 г. - за Прокурорската колегия, в която е включена и следователскатае квота.

Професионалната квота на ВСС се състои от 11 членове: 6 съдии, 4 прокурори и 1 следовател /който е към прокурорската колегия/.

Общото събрание на следователите за избор на техния представител в Прокурорската колегия ще се проведе на 13 и 20 май. На 27 май и 3 юни ще е Общото събрание на прокурорите за избор на четиримата прокурорски представители. Общото събрание на съдиите ще се състои на 10 и 17 юни на окето ще излъчат шестимата свои представители в съвета.

Общите събрания ще бъдат свикани от главния прокурор /за прокурорите и следователите/ и от председателите на ВКС и ВАС - за съдиите.

Крайният срок за постъпване на предложения за кандидати от следователската квота е 13 март, за прокурори е - 27 март, а за съдии - 10 април.

Месец и половина е предвидено за представяне на въпроси и становища за кандидатурите.

След провеждане на изборите започва да тече 7-дневен срок за обжалване на резултатите. Очаква се окончателно целият процес около изборите да приключи на 14 юли, когато е последният срок за произнасяне по всякакви видове жалби.

А членовете на ВСС от парламентарната квота /също 11 души/, трябва да бъдат избрани до един месец преди приключване на мандата на сегашния състав, който изтича през октомври 2017. Очевидно те ще се избират от следващия парламент.

В събота бившият министър на правосъдието Христо Иванов каза, че "не трябва този тип хора (сегашните членове на ВСС - бел.ред.) да е бъдещето". И също коментира, "че при нормална селекция някои членове на ВСС нямаше да се озоват там".

Председателят на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов призова по време на протеста колегите си към "разум при избора на следващите членове на ВСС".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4507 |14.12.2016 Зоран Заев оспорва изборите в Македония . 2| 3819 |13.12.2016 Плевнелиев връчи мандат на РБ за съставяне на правителство . 0| 4278 |12.12.2016 Социалдемократите с победа на изборите в Румъния . 2| 4137 |11.12.2016 Тръмп: Нелепо е, че Русия се е месила в изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads