Реклама / Ads
0| 4127 |18.10.2016 НОВИНИ

Изборите ще струват 47 милиона лева

.
Печатат над 15 милиона бюлетини за президентските избори и референдума на 6 ноември. Книжата, машинното гласуване и обработката на данните от вота ще струват на държавата 7 милиона лева. Най-много пари – 20 милиона, ще отидат за заплати на членовете на избирателните комисии. Равносметката показва, че изборите ще са на обща стойност 47 милиона лева.
 

За да се гарантира сигурността на вота – печатането на бюлетините е поверено на Българската народна банка. Книжата трябва да са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, със специална полиграфическа защита. И втора защита – от БНБ. Само за президентските избори ще са нужни между 7.5 и 8 милиона бюлетини.

 

Малко над 2 лева ще струва всеки печат, с който ще се подпечатват бюлетините. Държавата вече е поръчала над 14 хиляди. Членовете на районните избирателни комисии ще получат възнаграждение между 880 и 1000 лева, а на секционните комисии – еднократно по 48 лв. и бонус ако участват в транспортирането на книжата или помагат при машинното гласуване. Вече са поръчани и 500 машини, които ще ни струват 930 хил. лв.

 

Преди да тръгнем към урните трябва първо да проверим дали името ни е в избирателните списъци – след което да приготвим лична карта, но не и шофьорска книжка.

 

Изборът си ще посочваме с X или V, изписани със син цвят. А всяка бюлетина, станала жертва на художествени заложби, ще бъде обявена за недействителна. Бюлетината ще е невалидна и ако я снимаме. Комисията ще анулира вота ни – ако в тъмната стаичка сме направили селфи и го показваме демонстративно. Членовете на комисиите нямат право да влизат в тъмната стаичка. Но ако ни хванат в крачка ще се наложи да платим и глоба от 1000 лева.

 

Охраната на вота ще струва 4 млн. лева, а организирането на изборите зад граница – 1.5 милиона лева. Ако не можете да гласувате на постоянния си адрес имате право да заявите желание да гласувате по настоящ. Това обаче трябва да стане най-късно две седмици преди вота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4232 |18.10.2016 Иван Портних: Победа на изборите гарантира стабилна държава и уредени общини . 1| 4191 |17.10.2016 Джуканович пак победи на изборите в Черна гора . 1| 4208 |17.10.2016 Алфа Рисърч: Цецка Цачева и Румен Радев на балотаж, ДПС ще реши изборите . 2| 3970 |17.10.2016 ДБГ напуска властта при лош резултат на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads