Реклама / Ads
12| 5213 |15.12.2010 НОВИНИ

Изборният кодекс с вето?

.
В Изборния кодекс има много текстове, които са достойни за повторно обсъждане, заяви президентът Георги Първанов по време на дискусия на проекта АБВ. По думите му стана ясно, че той най-вероятно ще се възползва от правото си да наложи вето върху кодекса. Първанов уточни, че предстои детайлно да обсъди новия закон с юридическия си екип.
 

В този кодекс се претоплят в голяма степен познати норми и подходи, а част от тях трасират пътя към вземането на своеобразна „изборна зестра”, както го наричам аз, а други го назовават служебна победа”, коментира той.

Първанов видя в изборния закон като единственото положително нещо обстоятелството, че правилата за изборите за първи път не се приемат в 12 без 10, както е било досега. Според него обаче предизборните правила не са основният лост за връщането на доверието на хората към политиците. С този кодекс по-скоро и допълнително ще бъдат демотивирани избирателите, смята държавният глава.

Когато чрез политиката сме ликвидирали здравеопазването, образованието и накрая лишим хората от възможността да избират пряко човекът, който тича да им върши работата, как ще ги накараме да пуснат бюлетина. Това е невъзможно”, коментира Първанов приетият текст в кодекса, според който кметовете на малките села ще бъдат назначавани.

Първанов отново настоя да отпадне възможността за дарение от юридически лица за предизборните кампании на партиите. Според него е необходимо да се създаде публичен регистър за финансирането преди изборите, за да има гаранция и контрол върху кампаниите на участващите партии.

По думите на държавния глава преброяването на населението през следващата година трябва да бъде използвано, за да се изчистят избирателните списъци от т.нар. фантоми.Необходимо е също така да бъде предотвратено срастването на частния, финансовия и корпоративния интерес с политиката. За това трябва да се осъществи смяна на политическия модел, настоя Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4634 |14.12.2010 Изборният маратон като парламентарен цирк . 5| 5535 |09.12.2010 СДС праща Изборния кодекс на Венецианската комисия . 11| 4945 |04.12.2010 Села на бунт срещу Избирателния кодекс . 0| 5800 |12.11.2010 КС решава за промените в Кодекса на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads