Реклама / Ads
19| 4842 |30.01.2014 НОВИНИ

РБ: Изборните закони задълбочават политическата криза

.
Източник: Булфото
Реформаторският блок призова Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.
 

Ето и пълния текст на официалната позиция на Реформаторите:

Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот. Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година, според наблюдатели, са били именно такива гласове. Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите.

Реформаторският блок още през лятото на миналата година заяви своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати. Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока.

Въвеждането на задължително гласуване, би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция" от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение.

Проблемите на изборното законодателство обаче, далеч не се изчерпват с тези проблеми. Реформаторският блок още веднъж подчертава, че са необходими ключови мерки за подготовката на надеждни избирателни списъци и изчистването им от т.нар „мъртви души", създаването на преброителни центрове, осигуряване на гаранции за равен достъп до медиите и назначаване на професионална изборна администрация.

Предложените промени в изборното законодателство не само че не решават тези проблеми, но ги и задълбочават. Особено тревожен е предвиденият избор на Централната избирателна комисия от обикновено мнозинство в Парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 7971 |11.12.2013 Румен Гечев: Изпълнихме 80% от предизборните си обещания . 70| 4651 |07.12.2013 Станишев: Парламентът приема антимонополни закони . 19| 6257 |05.12.2013 ЕК: Газопроводът "Южен поток" нарушава законите на ЕС . 28| 5252 |15.05.2013 Премиерът: Недопустимо е изтичане на информация от институции на реда и законите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads