Реклама / Ads
2| 5735 |21.07.2009 НОВИНИ

Изчезналите проби на Раданов по "Чората" не били доказателства

.
Изчезналите проби по делото за смъртта на Ангел Димитров- Чората, които са правени от покойния вече професор Раданов не били доказателства, това каза днес адвокат Васил Василев, който брани интересите на роднините на убития бизнесмен.
 
Днес адвокатът на близките на Чората каза, че настоявали за публичен процес. Васил Василев поиска от името на доверителите си да се завишат присъдите на полицаите, както и да се увеличи размера на обещитенията. "В някаква степен смъртта на професор Раданов се използва да се обсъжда въпроса за липсващите материали иззети при реаутопсията. Те обаче не са веществени доказателства по наказателния кодекс, а са само неша, които вешите лица ползват за изследване. Те нямата такова значение, каквото още предният път се опитаха да им предадат", каза адвоката Васил Василев. Според него ипсата им се дължи, защото по болниците нямало сериозни правила за съхранение на подобни изследвания. Експертиза, която днес е била изслушана е боравила с по-малко материали от това, което е използвал проф. Стойко Раданов. "По обективни причини тези вещи лица не са използвали някои материали от мозъка на загиналия", изрази недоволство защитникът на роднините на Чората.

100 000 лева обещетение за дететео на Ангел Димитров - Чората и по 50 000 лева за съпругата и за родителите му, са исковете към подсъдимите. Прокуратурата пък пожела днес потвърждаване на първоинстанционната присъда от по 19 и 18 години за отделните подсъдими. Самите осъдени полицаи продължавали да твърдят пред Темида, че не са били Чората, като казват, че само го придържали, за да му сложат белезниците. Никой от тях обаче не е давал обяснения как точно е починал Ангел Димитров. "Белезите по ръцете не са станали от лошия въздух в Благоевград. Това са следи от много удари по тялото", разсъждава адвокат Василев.

Ангел Димитров - Чората почина при задържането му по време на операция "Респект". Петима полицаи - Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски бяха осъдени на 82 години затвор и над 150 000 лв. неимуществени щети. Отначало от МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт, но после благодарение на чичо му беше направена втора експертиза, която доказа побоя. Веднага след това беше отстранено ръководството на благоевградската полиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5027 |21.07.2009 Дебелянов удави 1113 . 1| 5134 |21.07.2009 Хванаха 62 килограма хероин на Дунав мост . 0| 5462 |21.07.2009 Нона Караджова - министър на екологията . 2| 5145 |21.07.2009 Я. Стоилов: Има разлика между пълен и успешен мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads