Реклама / Ads
9| 7476 |18.04.2012 НОВИНИ

Издъхна гениалният Наум Шопов

.
Големият актьор Наум Шопов
На 81-годишна възраст издъхна гениалният артист Наум Шопов. Трагичната новина бе съобщена от Съюза на артистите в България. Актьорът, изиграл едни от най-впечатляващите роли в родното кино и театър отбеляза нова черна страница за българката култура след кончината през последните месеци на Велко Кънев, Иван Андонов, Георги Черкелов, Коста Цонев, Ангел Георгиев - Ачо, проф. Иван Славов.
 

 

Наум Шопов е починал в дома си, след като в продължение на години страда от тежка исхемична болест на сърцето и атеросклероза. Пез 2005 година големият актьор е опериран от рак на простата, след което обачеуспява да се възстанови и дори да се завърне на сцената. Участва в национално турне с моноспектакъла “Последната лента на Крап” по Самюел Бекет с режисьор Димитър Еленов. Година по-късно пък е крал Лир в едноименната шекспирова пиеса на сцената на Народния театър под режисурата на Явор Гърдев.

Бележитият актьор е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Майка му, актрисата Мара Шопова играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият Наум е едва на няколко месеца. По-късно, естествено в същия театър идват и първите му роли като стажант-актьор. Баща му, Христо Шопов пък дълги години бил директор на читалищния театър в града. Шопов няма завършено висше образование. Съпруг е на Невена Симеонова, актриса.

Синът му, Христо Шопов, също е известен актьор. Неговият запомнящ се дебют е във филма "Вчера", режисьор Иван Андонов. Има и дъщеря, Лиза Шопова, също актриса.

Не е за вярване, но първите няколко години след Стара Загора - отначало в Бургас и Пловдивския театър, а след това във София, актьорът не получава сериозни актьорски задачи и играе предимно в миманса. Затова за същински старт на кариерата може да се приеме постановката на „Чудак” по Назъм Хикмет във Военния Театър под режисурата на Леон Даниел.


Актьорът е определян като един от най-загадъчните и чувствителни актьори в българския театър и кино. Играл в над 30 филма, между които "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Вилна зона", "По следите на безследно изчезналите", "Топло" и др.

Вихри се в продължение на десетилетия на сцените на Народния театър "Иван Вазов" и Театъра на българската армия. Сред най-запомнящите му роли е участието му в "Хамлет", "Крал Лир", "Коварство и любов", "Дневникът на един луд", "Животът е сън" и много други.

През 2003 година Наум Шопов получи "Аскеер" за цялостно творчество.

През 2005 г. Народният театър подкрепя юбилейната му театрална обиколка в провинциалните театри "Наум Шопов на 75", където актьорът играе в "Последната лента на Крап" по Самюел Бекет под режисурата на Димитър Еленов.

На 9 ноември 2010 година Наум Шопов беше обявен за носител на годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски". Най-голямото държавно отличие тогава беше връчено на сина му Христо Шопов. Отличието му беше дадено заради изключителните му постижения в българския театър и кино.

 

За да припомни за яркото присъствие на големия Наум Шопов в българския културен живот, тази  вечер от 22,00 часа националната телевизия ще излъчи филма “Цар и генерал”, в която актьорът прави една от емблематичните си роли.

„Цар и генерал“ е игрален филм (драма) от 1966 година на режисьора Въло Радев, по сценарий на Любен Станев. Оператор е Борислав Пунчев. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков.

Филмът е направен по историческа случка, носител на „Златна роза“ от фестивала във Варна. В основата на филма е психологически, политически и идеологически конфликт между генерал Владимир Заимов и цар Борис III. Генералът е патриот и „антифашист“, но също така бива разкрит като съветски разузнавач, обвинен е в държавна измяна и след това осъден на смърт чрез разстрел. 

Цар Борис отлага смъртната присъда, като очаква че Владимир Заимов ще помоли за помилване. И двамата се връщат в спомените си и преосмислят отношенията си. Такава молба не пристига и царят заповядва присъдата да бъде изпълнена.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6568 |28.02.2012 Издъхна Дим Дуков . 17| 5837 |19.02.2012 Издъхна големият Георги Черкелов . 7| 4839 |11.05.2011 Разстреляният мъж във Варна издъхна . 3| 6195 |25.02.2011 Издъхна самоубиецът от Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads