Реклама / Ads
2| 5849 |08.06.2011 НОВИНИ

Изгаряме по-бързо сега, слънцето е опасно силно

.
Колкото по-високо е слънцето, толкова по-агресивна е радиацията.
 

Слънчевата радиация от месец се задържа във втората, по-висока половина на 10-степенната скала за ултравиолетовия индекс. В отделни дни е с усреднени стойности 8-9 и доближава максимума. Вчера например под жарките лъчи по обед рискът за изгаряне на кожата започваше от 23-ата минута, показаха данните за София. По същото време в Шкорпиловци напълно безопасният престой бе едва 17 минути. Стойностите са ориентировъчни, за децата и много светли и рижи хора или предразположени към тумори трябва още по-голямо внимание, предупреждават дерматолози. Съветват за умереност, защото пък без слънце не може да се синтезира важният за здравето витамин D.

За някои типове кожа промените започват и по-бързо. Геофизичният институт следи ултравиолетовия индекс всеки ден. Данни за стойностите дават и синоптиците. От средата на миналия месец стойностите на ултравиолетовите (UV) лъчи у нас растат и трайно се задържат в горната половина на 10-степенната скала на индекса. Показания над 5 се смятат за предупреждение за повишен риск особено ако извеждаме за дълго малки деца на открито. През последната десетдневка често са до 8-9.

Това не е повод за паника, нито препоръка да не се излиза навън, а да се избегне въздействието в часовете между 11 и 15 часа и хората на плажа да са по-внимателни обясни шефът на синоптичната TV-MET Петър Янков. Прогнозата на фирмата за UV индекса излиза всяка седмица в здравното приложение на вестника в петък “Докторе, кажи!”. Лекарите напомнят, че в разумни граници слънцето е важно за образуване на витамин D.

При стойности до 2 човек може да прекарва навън колкото си иска според официалното тълкуване на Световната здравна организация. При 3-5 престоят на открито се смята за безопасен. При 6-7 трябва защита като дрехи с дълги ръкави, шапки, очила, козметични средства и намаляване на престоя в рисковите часове. Над 8-а степен вече са необходими максимално внимание и по възможност по-малко излагане на слънце по обед.

Колкото по-високо е слънцето, толкова по-агресивна е радиацията - извън тропиците максимумите са в обедните часове през лятото. Облъчването расте и с увеличаване на надморската височина - на всеки 300 метра с по 4%. Дозата зависи и от терена - сухият пясък по плажа например отразява до 15% от радиацията, морската пяна около 25, а снегът - до 80%. Разбира се, колко лъчи стигат до земната повърхност, зависи и от времето в момента, обясни Янков.

Ако е ясно, въздействието е пълно, светлите облаци спират най-много 10% от лъчите. Според дължината на вълната UB лъчите са А, B и C. Смята се, че голямата част от идващата към Земята радиация се поглъща от озона, водната пара, кислорода и въглеродния двуокис. До нас достигат малко UVB и много UVA лъчи, които са опасни, защото проникват дълбоко. Най-пощадени са хората, които прекарват деня под покрив - те поемат от 10 до 20% от дозата, която получават работещите на открито. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5434 |25.05.2011 Българите се топят все по-бързо . 24| 6559 |22.05.2011 И. Цанев: Национализмът на Атака се радикализира, има опасност за сигурността . 5| 5031 |11.05.2011 Местан: Развитието на Европа на две скорости е опасно . 13| 5687 |03.05.2011 Ген. Ст. Тонев: Шофирането тук е по-опасно от война в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads