Реклама / Ads
4| 4688 |06.05.2010 НОВИНИ

Изгнила храна давали пиратите на отвлечените българи

.
Българските моряци от кораба „Сейнт Джеймс Парк", който беше отвлечен в Сомалия преди близо пет месеца, ядат изгнил ориз и брашно, които пиратите им дават. Това разказа пред Дарик Ваня Тенева, съпруга на готвача на плавателния съд Светлозар Тенев.
 
Според моряците от кораба фирмата-собственик на плавателния съд „Зодиак" отказвала да преговаря с пиратите. В края на месец април свършило и горивото на кораба.

В средата на месец март сомалийските пирати започнали да събират багажа си от борда на „Сейнт Джеймс Парк", като заявили, че са се споразумели с фирмата-собственик. По думите им кораба щял да бъде освободен, разказа Тенева. Малко по-късно обаче сомалийците се върнали бесни, защото собствениците на плавателния съд се отметнали от уговорката.

„Преговори не се водят, „Зодиак" отказват да разговарят с пиратите. Това, в което сме убедени, е, че „Зодиак" манипулира нас, пиратите манипулират моряците", сподели още Тенева.

За да не умрат от глад българските моряци ловели риба, с която се изхранвали. Храната на борда свършила още преди месеци. Сомалийските пирати давали на заложниците единствено брашно и изгнил ориз.

Два кораба с общо 13 моряци на борда се намират в плен на сомалийските пирати. „Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" са под контрола на пиратите вече близо пет месеца. До момента няма яснота за това дали се водят преговори за освобождаването на плавателните съдове и на какъв етап са те. Последният подобен случай с отвлечен кораб с българи на борда - този с „Маласпина Касъл" завърши за близо месец. Тогава всички моряци бяха освободени след платен откуп от близо 900 000 долара.

В плен в района на Сомалия се намират 17 кораба и над 340 моряци от различни страни. Смята се, че само за миналата година сомалийските пирати са получили като откуп за отвлечените от тях плавателни съдове около 60 млн. долара.

Междувременно световните агенции разпространиха информация, че руски военен кораб е освободил отвлечения от пирати танкер „Московски университет", позовавайки се на руското Министерство на отбраната. При операцията е убит един от пиратите, останалите са задържани. Няма пострадали сред 23-имата членове на екипажа, които са руски граждани. Танкерът, плаващ под либерийски флаг, беше отвлечен вчера в Аденския залив на около 800 км източно от крайбрежието на Сомалия. Танкерът превозва 86 000 тона суров петрол от Судан за китайска рафинерия. Товарът му струва около 52 млн. долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4760 |04.05.2010 Младеж се обеси, не му давали да гледа тв . 2| 6252 |30.04.2010 Видинските роми раздавали заеми с 30% лихва . 11| 9887 |26.04.2010 Свръх охрана за Борисов и Цветанов в родината на Йоца Амстердама . 2| 5202 |26.03.2010 Пирати щурмуваха кораб с българи, охраната ги спаси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads