Реклама / Ads
15| 4923 |01.11.2019 НОВИНИ

Изгоненият руски шпионин се пробвал да вербува директор на българска служба

.
Офицерът от ГРУ Владимир Русяев с колорадска лентичка на ревера на 9 май т. г. в Стара Загора Източник: stzagora.net
Руският дипломат, обявен за персона нон грата, правил опити да вербува високопоставен български служител, обяви премиерът Борисов в интервю пред бТВ.
 

Борисов обясни, че изкушаваният служител сам дошъл при него, след което били предприети действия от българските служби. „Човекът е много коректен към Родината си и навреме дойде да ми каже. И сме провели всички мероприятия”, заяви премиерът.

 

Прави чест на Руската федерация, че не реагира реципрочно. Но когато дипломат на висок пост го хванат да вербува мои началници, мигновено го пъдя. Не след месец, не след два, похвали се в свойствен стил вездесъщият Борисов.

 

„Президентът Путин ме познава добре. знае, че никога не се поддавам на натиск и когато всички под строй гонеха руски посланици, аз не изгоних. Нашето правителство не ги изгони”, напомни Б. Борисов.

 

Днес руският посланик Анатолий Макаров отказа да коментира случая пред българските медии. ДАНС ги препратиха към прокуратурата и външно министерство.

Скандалът с руския шпионин се разрази в понеделник, след като прокуратурата съобщи, че един от първите секретари в руското посолство е уличен в шпионаж и е помолен да напусне България.

 

Прокуратурата разполага с данни, че руският гражданин е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Руснакът е правил конспиративни срещи с ръководен български служител с достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС. Целта на руския шпионин била да получи секретна информация, като в замяна предлагал материални облаги.

 

Според украински медии, изгоненият първи секретар е Владимир Русяев, вероятно офицер от руското военно разузнаване ГРУ. През май 2019 г. Русяев участва в честването на Деня на победата в Стара Загора, а миналия петък е изнесъл лекция в Софийския университет за практическите аспекти на дипломатическата кариера.

 

В неделя МвнР отказа виза на друг руски дипломат, който е трябвало да бъде назначен като аташе по отбраната в София. Москва заплаши, че ще действа реципрочно, но до този момент изчаква.

 

Отмъщението се сервира студено

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5866 |01.11.2019 Шпионският скандал - разменна монета срещу допуснатите руски самолети? . 26| 4884 |31.10.2019 Елена Поптодорова: Уличеният в шпионаж руски дипломат се е вълнувал от военни измерения . 0| 3886 |30.10.2019 Външно: Руският шпионин напусна България, отказана е виза на друг дипломат . 13| 4090 |30.10.2019 България се готви да изгони и руския военен аташе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads