Реклама / Ads
11| 4530 |26.01.2020 НОВИНИ

Изгонените руски дипломати са напуснали България

.
Москва
Двамата руски дипломати, които бяха изгонени от България заради подозрения в шпионаж, са напуснали страната ни.
 

Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР обяви с ноти за “персона нон грата” един руски дипломат, а за “неприемлив” – член на техническия персонал на руското посолство в София, съобщава БГНЕС.

 

Припомняме, че руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР в петък, за да получи нотите. На двамата бе даден 48 часа срок да напуснат страната. Москва оценява изгонването на руските дипломати от България като откровен неприятелски акт и провокация и си запазва правото да отговори реципрочно. В същото време посолствата на, САЩ, Великобритания и Канада подкрепиха усилията на България за пресичане на „чуждите зловредни действия“.

 

Специализираната прокуратура е образувала двете досъдебни производства по сигнал на ДАНС. В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

 

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от месец октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

 

По рано днес Нова телевизия разпространи непотвърдена информация, позовавайки се на свои източници от разследването, че единият руски дипломат се е интересувал от слабости в българската система за гражданска регистрация. Търсил е данни за починали българи в активна възраст или такива, които постоянно живеят в чужбина. След това изготвял фалшиви самоличности на руски разузнавачи, които внедрявал у нас

 

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК – “деецът е лице с имунитет“. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата. 

 

БГНЕС припомня, че миналата есен друг първи секретар на посолството на Русия беше отзован по настояване на България. За него беше съобщено само, че е получавал информация от български гражданин. Сега обаче е посочена и в каква сфера са били интересите им новите двама. За шпионска дейност в полза на Русия с обвинение е председателят на движение „Русофили“. По същото разследване има издадени 10-годишни забрани да влизат в страната за руския бизнесмен Константин Малофеев и за близкия до Кремъл генерал Леонид Решетников.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4066 |26.01.2020 Изгонените руски дипломати трябва да напуснат България днес . 7| 4610 |25.01.2020 Москва: Изгонването на нашите дипломати е провокация . 19| 4732 |25.01.2020 САЩ, Великобритания и Канада подкрепят изгонването на руски дипломати . 13| 4368 |24.01.2020 Дипломатите-шпиони имат 48 часа да напуснат страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads