Реклама / Ads
18| 5045 |20.03.2014 НОВИНИ

Изграждаме система за киберсигурност с американска помощ

.
България ще изгражда цялостна система за киберсигурност с американска подкрепа. Това стана ясно след среща на вицепремиера Цветлин Йовчев с Алехандро Майоркас – заместник секретар на Департамента на САЩ, директора на „Сикрет Сървис” Джулия Пиърсън, както и други ръководни представители, съобщиха от МВР.
 

 

В кръга от теми е отделено особено внимание на два основни въпроса: киберсигурност и съвместни проекти в областта на граничната сигурност.

В сферата на киберсигурността българската страна е представила вижданията за изграждане на цялостна система за киберсигурност, защитата на държавните системи и обектите от критичната инфраструктура на страната, както и създаване на условия за взаимодействие между различните елементи на тази система.

 

Обърнато е специално внимание на големия опит на американското правителство в развиването на публично-частното партньорство в сферата на киберсигурността. В този смисъл, Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ, посредством „Сикрет Сървис” и самостоятелната Дирекция за киберсигурност и комуникации, са изразили готовност да окажат подкрепа на страната ни в изграждането на подобна система.

За оказване на помощ при изработването на подобен модел директорът на „Сикрет Сървис” се е ангажирала да съдейства за създаването на нарочна работна група от правоохранителната общност и академичните среди.

 

По отношение на граничната сигурност е заявено, че отличните отношения и реалните двустранни проекти отдавна не са новина за двете държави. В момента МВР работи по няколко различни гранични проекта с Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, като се акцентира на дейностите свързани с контрол и намаляване на имиграционния натиск, както и на мониторинг на лица, евентуално съпричастни към терористична дейност в Близкия Изток (т.нар. "чуждестранни бойци", участващи в конфликта в Сирия).

 

Договорена е взаимна размяна на експерти в тази област.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5077 |13.03.2014 Клисарова: Дуална система - ниска безработица . 14| 5545 |27.02.2014 Цв. Цветанов: Залагате несигурност в системата за сигурност . 7| 5357 |25.02.2014 Д.Манолов: Политиците пратиха по дяволите пенсионната система . 19| 5558 |23.02.2014 Президентът от Сочи: Да не изграждаме Берлински стени по планините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads