Реклама / Ads
11| 5228 |23.01.2013 НОВИНИ

Изключиха ВМЗ „Сопот” от забранителния списък за приватизация

.
„За” гласуваха 76 депутати, „против” – 8, двама се въздържаха. Законопроектът е с вносители Диан Червенкондев и група народни представители.
 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на ВМЗ „Сопот” от забранителния списък, информира „Фокус”.

В мотивите се посочва, че към настоящия момент финансово-икономическото състояние на дружеството е изключително тежко. При обявяване на дружеството в несъстоятелност, е твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден „на парче“ и да не запази своята цялост. С оглед на това, единствената и бърза възможност е приватизация, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия, за която стана ясно, че не може да бъде изпълнена. В рамките на действащото законодателство, започването на нова процедура следва да се предхожда от приемане на нова стратегия за приватизация на „ВМЗ“ ЕАД. 

Опитът показва, че за реализиране на такава процедура (от разработване и приемане на нова стратегия до избор на купувач) би отнело не по-малко от 8 - 9 месеца – срок, в който дружеството няма възможност да функционира без да трупа нови задължения, вкл. и лихви по вече натрупаните. Поради тази причина, единственият възможен начин за ускоряване на процеса по раздържавяване е изваждането на дружеството от списъка-приложение № 2 към чл. 35а от Закона за приватизация и следприватизационен контрол и незабавно започване на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона. Новата процедура ще бъде от компетенциите на АПСК, чиито управляващи и контролни органи ще бъдат отговорни за критериите по приватизацията. Новите критерии към купувачите, съответно и следприватизационните ангажименти, ще бъдат съгласувани с Надзорния съвет на АПСК, в който участват представители на парламентарно представените политически сили, се посочва в мотивите на вносителите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5550 |15.09.2012 Изключиха 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" . 10| 6033 |20.02.2011 В. Рашидов: Единствен Касим Дал не беше от ДС, а го изключиха от ДПС . 10| 5263 |18.01.2011 Изключиха Касим Дал от ПГ на ДПС . 43| 5748 |04.05.2009 Изключиха Юруков и Радонов от СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads