Реклама / Ads
27| 6361 |08.08.2009 НОВИНИ

Излизат смайващи далавери в 40-то Народно събрание

.
Предпочитаната депутатска марка
Неочаквани злоупотреби излизат от документацията на Народното събрание и Националната служба за сигурност. Шофьори, служители на НСО надписвали километри и дни за командировки. През 2008 г. парламентаристите изгорили 1 млн лева за гориво, навъртайки 6 млн километра.
 

По изчисления на в. „Стандарт” това прави 480 обиколки на Екватора. По данни на холандския парламент за същото време тамошните депутати са изминали малко над 1 млн километри, което е 5 пъти по-малко от българските им колеги.
Ревизията щяла да изясни и колко от документите за командировки са с невярно съдържание. Имало случаи на раздуване цени за хотели и дневни, както и представени подправени документи.

Друг депутатски „бизнес”, който се проверява в момента, са изплатените хонорари на съветници и експерти в различните комисии. Консултантските услуги на някои лица достигали заплащане като в най-развитите държави, без да е ясно какви толкова ценни съвети са дали.

Тепърва прокуратурата ще се заеме и с обществените поръчки от страна на парламентарната администрация. Там имало много мистериозни неща, уверяват депутати от новото мнозинство. Разхищенията били възможни поради големия бюджет, който Народното събрание си гласувало всяка година и който финансовото министерство изплащало стриктно. Стигало се до парадокс да се купуват луксозни коли със „спестени” средства от бюджета, които си били чисти излишъци, предварително заложени в годишните финанси на НС.

Предполага се, че едно от главно действащите лица е бил главният секретар Огнян Аврамов, назначен на поста още от времето на НДСВ и проф. Огнян Герджиков. Докато председателят Герджиков редял детски стихове, неговият съименник усвоявал с пълна сила финансовия ресурс на парламента, шегуват се депутати.

За да се оправдаят шофьори разказвали за екзотични приумици и прищевки на някои народни избраници, които те били принудени да изпълняват. Между тях били пътувания за софри и купони из страната, возене на домашни любимци, на депутатски деца на училище, пазаруване в молове, близки и роднини били карани на прегледи в болници и т.н.
Депутатите от ГЕРБ сериозно се замисляли дали да не предложат да се издаде „Бяла книга” на парламента, където да бъдат описани золумите и кражбите, за да знаят данъкоплатците как някои техни избраници фриволно са ползвали облагите на властта. В статистиката щели да влязат и ремонтите на депутатските жилища, тяхната зверска експлоатация от някои депутати, както и огромните харчове за хотели.
През тази година за парламента били закупени 55 Мерцедеса и 23 БМВ-та. Отпуснати са и 1 млн лева за гориво.


Коментар: Време е "слугите на народа" да се отчетат как харчат неговите пари. Всички знаят, че депутатите обичат облагите на властта, екстрите и да се правят на баровци. Но упражнението все е на чужд гръб. Не е лошо, след като излязат злоупотребите на предишното Народно събрание, сегашното да почне периодично да се отчита колко и за какво харчи. Още по-добре е тези отчети да се качват в сайта на парламента, та всеки да може да чете и пресмята. Много е просто, но се иска политическа воля. Тръпнем в очакване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4554 |04.08.2009 Данъчни разкриха далавери за 13 млн. лева . 5| 7554 |14.07.2009 Хора на Станишев замитат далавери в„Марица Изток” . 7| 4860 |14.07.2009 Историкът Пантев прати в историята 40-тото Народно събрание . 6| 5160 |07.07.2009 Филипов уреждал далавери с ромски барон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads