Реклама / Ads
0| 6961 |24.05.2009 НОВИНИ

Изложбата “Старобългарската азбука и държавата на духа” отбелязва 24 май в НИМ

.
Изложбата “Старобългарската азбука и държавата на духа” в НИМ отбелязва 24 май. Тя е поглед към ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, както и към приноса на новата писменост и слово за средновековната християнска цивилизация.
 


Денят на светите братя Кирил и Методий бе почетен с изложба, филм и хепънинг в Националния исторически музей. Гости на събитието бяха над 300 деца и младежи от 14 училища от смесените райони в Югозападна България, 144 СОУ „Народни будители”- София, Първа езикова гимназия – Варна и Национално музикално училище „Любомир Пипков”.Честването на празника бе организирано от Фондация Българска Памет и Националния исторически музей. Фондацията се бе погрижила за транспорта и престоя на децата в столицата.
Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски откриха изложбата “Старобългарската азбука и държавата на духа”. Тя е поглед към ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, както и към приноса на новата писменост и слово за средновековната християнска цивилизация. Експозицията е обща инициатива на Фондация Българска Памет, НИМ и Фондация “Бъднини”.
В конферентната залата на музея се състоя и премиерата на филма “Говорещите букви”. Филмът на режисьорката Мария Василева е модерен прочит на значението на новата писменост и новия книжовен български език за Европа преди 12 века и днес. Разказът е ориентиран към интернет поколението и към българската диаспора, която се опитва да предаде на децата си словото на светите братя. Посланието на “Говорещите букви” е за дълга на съвременния човек да запази езика, който ни е съхранявал и обединявал като нация през вековете. Филмът е с отворен край. След излъчването му младите зрители ще получат анкетни карти, в които да допишат историята на “говорещите букви” - такава, каквото те биха искали да я разказват на бъдещите си деца.
В двора на музея се състоя хепънинг, в който участваха духовият оркестър на Националното музикално училище, “Ъпсурт” и Лора Караджова. За децата бяха подготвени пространствена разходка лабиринт „Азбучна молитва” и забавления, а всеки, който поиска, можеше да разгледа и залите на Националния исторически музей.
Официални гости на събитието бяха Н. Пр. Джефри Кийтинг – посланик на Ирландия в България, Величкият епископ Сионий – ректор на Софийска духовна семинария, д-р Боряна Бужашка – председател на Държавна агенция „Архиви”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5031 |15.05.2009 Днес Кремиковци, утре държавата . 0| 4873 |14.05.2009 Държавата си прибра боклука на София . 15| 5000 |27.04.2009 Р. Петков: Я. Янев е инструмент, а това е страшно за държавата . 66| 8447 |08.04.2009 Ст. Гамизов: Г. Гергов, Кр. Гергов и В. Златев командват държавата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads