Реклама / Ads
2| 4966 |31.01.2011 НОВИНИ

Измислят матурата миг преди изпита

.
Тестът по български език и литература, който тази година ще бъде даден на матурата за зрелостниците, ще бъде определен минути преди началото на самия изпит.
 

Новата система е част от мерките за сигурност срещу изтичането на задачите на образователното ведомство, научи “Труд”. Експертите на министерството вече правели сухи тренировки как от банката с въпроси да подберат 40 за изпитния тест и после за отрицателно време да го разпространят по интернет в училищата. Директорите също трябва да действат максимално бързо при неговото разпечатване за всеки един от близо 75 000 зрелостници. Есето по литература ще бъде избрано от близо 30 определени преди това теми. Нова система за опазване на матурите от изтичане на информация е измислило просветното ведомство. Причината - миналата година тестът по български език се разпространяваше сред зрелостниците часове преди изпита. А двама експерти бяха уволнени заради това. Така и не стана ясно как са изтекли изпитните задачи и колко гимназисти са знаели предварително задачите.

Сега въпросите от теста ще стават ясни минути преди началото на препитването. Отпада определянето на 3-те тестови варианта, които ден по-ранно се разпространяваха в училищата. И от тях, в деня на изпита, се избираше един. Комисия от експерти ще се събира преди 8 ч, когато е началото на изпита, и ще избира въпросите за теста от банката със задачи. Те са общо 40. Определянето им ще става на принципа на жребия. Експертите ще следят за нивата на трудност на задачите. Последният, 41-ви въпрос, който е писмена разработка, ще се тегли от предварително определени 30. Зрелостниците, както и досега, ще избират дали да пишат есе или съчинение. Сглобеният тест ще се изпраща по електронната поща до всяко училище, в което се провеждат изпитите. Директорите ще получават парола, с която да отворят теста, и време, в което да го разпространят сред абитуриентите. От образователното ведомство в момента правели сухи тренировки, за да няма засечки при новата процедура.

Промяната важи само за матурата по български език. За втората задължителна матура, която е по избор на учениците, няма да има такива мерки за сигурност. Тестът по литература е на 17 май 2011 г. На този изпит се явяват обичайно около 75 000 зрелостници. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5148 |26.01.2011 Ат.Атанасов: Предизборната кампания започна . 14| 5666 |08.01.2011 Паси: Няма да ни приемат в Шенген преди октомври . 7| 5430 |17.12.2010 Преди Коледа цените на храните подскочиха . 4| 4743 |16.12.2010 ГЕРБ поряза предизборните дарения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads