Реклама / Ads
26| 4872 |21.02.2011 НОВИНИ

Изнесли флашките от ДАНС за 200 000 евро

.
Други 50 000 евро са били дадени за обработката на записите на компютър.
 

200 000 евро са били платени на хора от ДАНС да изнесат флашките със записите на шефа на митниците Ваньо Танов и информация за хода на разследването срещу него, научи "24 часа" от отлично информиран източник. До тези цифри се добрали разследващите скандала с изтеклите СРС-та. Други 50 000 евро са били дадени за обработката на записите на компютър. Според изявленията и на премиера Борисов, и на вътрешния министър Цветан Цветанов Ваньо Танов още от самото начало е знаел, че го подслушват, защото е бил предупреден от бивши служители в ГДБОП, които работели в ДАНС.

Разследването за теча на информация от агенцията било стигнало до цялата верига от хора, знаело се дори кой е дал парите за флашките, твърдят източници пред "24 часа". От ДАНС не за първи път се изнасят флашки с информация. През ноември м.г. при операция “Къртиците” бяха арестувани бившият антимафиот Емил Драгомиров и агентът на ДАНС Антон Пандев. Двамата плащали на колеги от агенцията между 500 и 1000 долара да им изнасят класифицирана информация за разработки срещу бандити на флашки.После я продавали на разработваните срещу 5000 долара и така проваляли разследванията. По същата схема вероятно са изнесени и записите, които предизвикаха “Тановгейт”.

Служителите на МВР и ДАНС, работещи със СРС, ще минават на детектор на лъжата на всеки 6 месеца, заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Нововъведението се налага, след като човекът от ДАНС, който подслушвал телефоните на шефа на митниците Ваньо Танов, се провалил на полиграфа. На изследването в Института по психология на МВР били подложени всички служители, които работили с публикуваните в медиите СРС. “Един служител в ДАНС е предоставил паролата си на колеги и е подслушвал разговори, които не са негова задача”, обясни Цветанов.

Тестът показал още, че друг служител в ДОТО в Добрич, който правил записите, проявил "немарливост". Срещу двамата ще бъде образувано дисциплинарно производство, стана ясно вчера. Цветанов подчерта, че резултатите от полиграфа не могат да се използват като доказателство, но чрез тях може да се осъществява контрол върху процеса при използването на спецсредства. Той заяви още, че са необходими 31 млн. лв. за оборудване с видеокамери на помещенията, в които се правят записите. Освен това трябвало пропускателният режим там да се затегне, като се въведат специални карти за вход на работещите там. Информирани заявиха пред "24 часа", че освен от хора от ДАНС Танов е бил предупреден, че е подслушван и от бивш антимафиот с прозвището Жирафа. Вчера депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на РДВР - Хасково, Иван Петров заяви по Би Ти Ви, че разследването, по което е подслушван Танов, е тръгнало заради тежка корупционна схема на митница Свиленград, която водела до ръководството на агенция “Митници”. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5520 |18.02.2011 Калин Георгиев-шеф на ДАНС? . 32| 6476 |17.02.2011 Сините бранят шефа на ДАНС . 81| 4666 |16.02.2011 Председателят на ДАНС подаде оставка . 50| 6353 |12.02.2011 И. Сунгарски: В България няма гражданско общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads