Реклама / Ads
13| 6269 |07.10.2013 НОВИНИ

Износът на ток скочил 16 пъти

.
Износът на ток от България за съседните страни се е увеличил около 16 пъти в края на септември спрямо началото на юни, когато кризата в родната електроенергетика беше в разгара си. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор за междусистемните физически потоци на ток между нашата страна и Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Румъния.
 


    Причините за значителния ръст в износа на ток са комплексни. От една страна е нараснало потреблението на енергия в съседните на България страни. Но съществен принос има и намаляването на таксата за износ на родна ел.енергия, което стана с предложените от кабинета "Орешарски" промени в Закона за енергетиката, пише „Стандарт”.
     В резултат на по-високия износ се натоварват с работа инсталираните в страната мощности за производство на ток, увеличават се приходите в отделните енергийни компании и в държавния бюджет, а се запазват и работни места.

     Точно с колко е нараснал износът може да се види от данните на Електроенергийния системен оператор. Между 18 и 19 ч. на 3 юни например от България към Гърция потокът на ток е бил в размер на 75 мегавата, а към Турция - близо 319 мегавата. В същото време обаче у нас са влезли 105 мегавата от Сърбия и още близо 188 от Румъния.

           В България обаче не се консумира ток от последните две държави, т.е. голямата част от него е била просто транзитирана през нашата мрежа за потребители в Гърция или Турция. Ако този пренос се извади от общия износ от България се оказва, че страната ни е изнесла едва 100 мегавата за 1 час. Твърде възможно е те да са били и по-малко, тъй като между съседните държави постоянно тече т.нар. междусистемен обмен, който цели да се балансира системата, ако в даден момент има риск от претоварване. Този пренос на енергия обаче не се заплаща, а държавата, която е получила такъв безплатен ток в мрежата си трябва да върне количествата в двуседмичен срок отново без финансов еквивалент, обясняват специалистите.

     От този момент до 30 септември обаче изнесената ел.енергия от страната ни се е увеличила с над 16 пъти, показват данните на ЕСО. Така миналия понеделник между 18 и 19 ч. България е изнесла за Сърбия над 441 мегаватчаса ток, за Македония - 536, за Гърция - 391, и за Турция - почти 452 мегаватчаса. В същото време в страната ни е влизал ток само от Румъния в размер на почти 201 мегавата. Простата сметка показва, че експортът от България е бил почти 1620 мегаватчаса. В тази цифра също има междусистемен обмен, но като цяло е доста показателна за ръста на износа на ток.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4572 |15.08.2013 Семейният доход е скочил с 9% . 4| 5280 |12.08.2013 Скочилата жена под метрото е онкоболна . 0| 5161 |05.02.2013 Първо драснал клечката, след това скочил през балкона . 6| 6557 |07.11.2012 Скочилото от Аспаруховия мост момиче се скарало с родителите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads