Реклама / Ads
5| 4882 |21.10.2008 НОВИНИ

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” даде оставка след няма и 4 месеца

.
Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” д-р Атанас Кънчев подал оставка в качеството си на председател на Управителния съвет на Фонда. Земеделският министър Валери Цветанов определи мотивите за оставката като лични.
 

 

Покрай оставката ми не бива да се драматизира, заяви за националното радио изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев. Той съобщи, че ще изчака изтичането на законовото едномесечно предизвестие за напускане, което ще даде възможност за изпълнение на плана за действие по програмата САПАРД. Плащанията по изпълнените проекти по програмата няма да прекъснат, категоричен бе Кънчев: "Мотивите ми са от личен характер, по-скоро от семеен характер. Оставка е връчена на министъра на 15 октомври. Не поставяме под въпрос нито изпълнението на плана за действие в агенция "САПАРД", нито в Разплащателната агенция като фаза, в която тя се намира. Тъй като има едномесечно предизвестие по Кодекса на труда, ние ще приключим плана за действие в Агенция "САПАРД", така както в момента обработваме всички заявки за плащания като проекти, както в спрените мерки, така и проектите за общините. Присъствието в едномесечния период гарантира плащания към бенефициентите".
Атанас Кънчев пое ръководството на фонд "Земеделие" в началото на юли, след оставка на предишния шеф на фонда Димитър Тадаръков. Ако Кънчев бъде освободен, фонд "Земеделие" остава без изпълнителен директор месец преди изтичането на крайния срок за изпълнение на критериите за акредитация на Разплащателната агенция.
През ноември трябва да стане ясно и дали Европейската комисия ще разреши възстановяване на плащанията с европейски средства по спрените проекти на програма САПАРД.
Атанас Кънчев е активист на ДПС, коментира вестник "Дневен Труд". Той бе зам.-министър на финансите - на мястото на изпадналия в продължителна кома след тежка катастрофа Нахит Зия. На поста във фонд "Земеделие" изкара само стотина дни, като на два пъти бе в отпуск. "Не успя да се адаптира към обстановката", каза човек от фонда. Дори бил прехвърлил със заповед ангажименти и подписване на документи на Мюхеттин Караоглан.
От Кънчев се очакваше да поправи негативния имидж на партийните кадри на ДПС и да сложи ред в усвояването на аграрните еврофондове. Предишните шефове на фонда Асен Друмев и Димитър Тадаръков, както и ексминистър Нихат Кабил, допуснаха тежки нарушения, довели до източване на САПАРД, спрени плащания по четири от мерките и закъснение на програмата, както и гафове по схемата за единно плащане на площ, известни като Код 6. Разплащателната агенция бе поставена под особен надзор до края на ноември. В ДПС още нямали решение кой ще поеме поста. (агенция Крос)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5209 |13.10.2008 Двама пребиха директора на болницата в Ботевград . 23| 8653 |26.09.2008 Отстраниха директор от ДАНС заради подслушване на телефони . 3| 5088 |02.07.2008 Шефът на фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков подаде оставка . 0| 7714 |02.06.2008 Столичната полиция е с нов директор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads