Реклама / Ads
31| 5760 |10.09.2012 НОВИНИ

Изпитват кандидатите за ВСС онлайн

.
Днес се провежда изслушване на деветимата кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота.
 
То ще се предава пряко в интернет, но само при условие, че кандидатите са съгласни с това.

По време на изслушването магистрати от цялата страна ще поставят въпроси към кандидатите. Всеки от тях ще има един час, за да изложи тезата си. В случай че това време не му стигне, има вариант за удължаване на времето с още 30 минути.

Утре ще се проведе изслушването на кандидатите от квотата на Народното събрание. То ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР, обеща заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова. Сайтът на парламента също ще предава пряко. Дори е осигурен превод на английски език.

17 са кандидатите на Народното събрание, които ще бъдат изслушани. Всичките, подали молби за участие са одобрени.
 
Съдебната ни власт е в много критично положение. Заради състоянието й суверенитетът и членство ни в ЕС е ограничено, съобщи  Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи по БНТ.

По думите на Емил Георгиев от Института за модерна политика досега при изготвяне на процедурите за избора на кандидатите за ВСС са спазени критериите както на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, така и други добри практики в света.

Трябва да се поздрави парламента за прозрачността, каза Георгиев. Според Иванов обаче още е рано да се говори за прозрачност. Според него правилата са добре изготвени, но трябва да се види как ще бъдат приложени на практика при избора на членовете на ВСС.

Предстои изслушването, като кулминацията е да видим дали правителството ще избере най-добрите кандидати, коментира Георгиев.

Според него сега трябва да се работи в няколко насоки - кадровата политика на ВСС, включително дисциплинарните наказания на съдии, кариерното развитие, избора на главния прокурор, независимостта на съдебната власт и комуникацията с ЕК, за да няма губене в превода.

Съдебната статистика също е много важна, защото това липсва на практика в България, което пречи за добрата работа на правораздаването и изграждането на добри практики. За професионалистите, които ще управляват съдебната власт, подобна статистика е от изключително значение.

По думите му, сега е от изключително значение да се създаде прецедент и добра практика, която да се използва занапред. Според него, изслушването на кандидатите за ВСС, което ще се проведе утре в парламента, говори за изграждане на граждански контрол на съдебната власт и се пречи на капсулирането й.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6657 |28.08.2012 Кунева иска изпит за кандидатите за нов ВСС . 3| 5905 |06.04.2012 Изпитват кабинета по горещи теми и скандали . 8| 5427 |18.09.2011 Глобяват ни онлайн . 20| 5148 |09.08.2011 Кандидатите за София изляха сладостни обещания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads