Реклама / Ads
9| 5639 |14.02.2013 НОВИНИ

Изплащат парите на зърнопроизводителите до края на месеца

.
Възможно е до края на февруари да бъдат изплатени европейските субсидии за зърнопроизводителите. Това обяви пред журналисти в Сопот министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
 

Днес е имало среща с премиера, на която са били представители на Министерството на земеделието и храните и на Министерството на финансите и Борисов лично се е заел с този въпрос. Премиерът е разпоредил в рамките на дни да му бъде даден план, по който да бъде направено незабавно изплащане на тези средства.

 

Около 1 млрд. лв. са парите, необходими за изплащане на субсидиите, и над 80 000 са бенефициентите, на който трябва да се изплатят те. Тези средства трябва да бъдат платени от републиканския бюджет и възстановени до 45 дни от ЕС. Субсидиите е трябвало да бъдат платени до януари, но не е била намерена такава възможност.

 

Оптимист съм, че разрешение на този проблем ще има до дни. Земеделският министър не е сигурен дали средствата ще могат да бъдат платени до протеста на зърнопроизводителите в сряда. Важното е, че решение на проблема ще бъде намерен.

 

Миналата година е била берекетна за българските лозари. Данните от Изпълнителната агенция по лозата и виното показват, че имаме 2% ръст на експорта и около 10% ръст на потребление на вино на вътрешния пазар, обяви Мирослав Найденов.

 

Запазва се положителната тенденция от миналата година за намаляване консумация на твърди алкохоли за сметка на увеличаване консумация на вино у нас. Нашите родни производители на вино предлагат по-добри цени от тези на експорт, секторът се развива, модернизира се и може да се каже с подплатено самочувствие. Може да се каже, че България в момента произвежда изключителни качествени, най-вече червени вина, отбеляза земеделският министър.

 

Според него българските червени вина вече са разпознаваеми на традиционните европейски пазари: Франция, Германия, Италия. Разширява се експортът за големи нации, като Русия и Китай. Наши традиционни контрагенти от миналото също се обръщат отново към прекрасните български вина. Българското вино се търси дори и във Виетнам, добави министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5053 |05.02.2013 М. Найденов: Извинявам се на зърнопроизводителите . 67| 5851 |25.01.2013 Борисов обеща. Работниците от ВМЗ получават парите си днес . 37| 6631 |19.01.2013 Луджев: Куфарчетата са жълти стотинки в сравнение с парите, изнесени в чужбина! . 4| 5767 |30.11.2012 НАП прибира парите на тотомилионера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads