Реклама / Ads
0| 7699 |25.03.2016 НОВИНИ

Изплува схема за разпределение на пари между "зелените" природозащитници

.
Схема за участие в обществени поръчки и разпределение на парите от тях са изградили организациите от коалиция „За да остане природа в България“. Това пише в писмо до Фрог нюз, подписано от защитници на тезата за развитие на туризма в България.
 

Според тах "зелените" НПО–та от коалиции като „Зелени Балкани“, Българско дружество за защита на птиците, Асоциация на парковете и много други, са регистрирали дейността си в обществена полза.

 

Когато дойде време за изработване на планове за управление на защитени територии, или за опазване на птици, лалугери и други животники, тогава правят дружества (обединения, консорциуми) по Глава 15 от Закона за задълженията и договорите.

 

В член 357 нормативният акт позволява „две или повече лица (...) да обединят своята дейност за постигане на една обща стопанска цел. Тоест зелените организации, регистрирани в обществена полза, използват вратичката в закона и без съдебна регистрация участват в търгове за печелене на пари.

С подписания договор между няколко зелени НПО-та и техните търговски дружества за участие в обществени поръчки се отива в Агенцията по вписванията, където се издава Единен идентификационен код (ЕИК).

На базата на договора за създаване на сдружението и ЕИК се открива и банкова сметка. Така обединението вече може да участва в конкурси. По правило повечето поръчки на Министерството на околната среда и водите и земеделското ведомство се изпълняват от експерти (физически лица). Тези хора обикновено са служители или близки на НПО-тата, участващи в консорциумите.

Голямата част от парите, платени по поръчките, отиват именно в експертите, изпълняващи различните дейности. Има информации, че за наблюдение на лалугери са плащани по 3000 лева седмично, а за броене на птици по 12 хиляди лева на месец. По правило сумите са силно завишени.

 

След изпълнението на поръчката обединението по ЗЗД, след като е изпълнило обществената поръчка и е разплатило сумите на експертите, подава само едно заявление пред в Агенцията по вписванията и тя го закрива. Тоест то изчезва от правния мир, защото е било създадено за постигане на обединена цел или срок на действие. След заличаването се закрива и банковата сметка. Чрез тази схема почти не остава публична среда какви пари на кой експерт за изплатени и от кое НПО.

Пример за подобно дружество е Обединение „Българка 2013“, включващо Марсилея“ ЕООД, и Сдружение WWF-България, както и бившият шеф на ПП „Витоша“ Тома Белев.

По този начин милионите от обществените поръчки и парите от еврофондовете отиват само при екоактивистите и приятелският им кръг.

 

П.П. Ще публикуваме и други гледни точки по темата. Туризмът е от малкото работещи бизнеси в България. Има различни мнения и концепции за неговото развитие. Обществената дискусия ще е само от полза, ако се чуят различни гласове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7697 |12.03.2016 Нов сигнал срещу строителна фирма, в схемата замесиха и шефа на АПИ . 1| 4291 |12.03.2016 Гепиха домакинка в схема: Профукала 50 бона от родителски такси в детска градина . 1| 4169 |10.03.2016 ЧЕЗ Разпределение България обезопаси нови 167 щъркелови гнезда . 3| 4382 |07.03.2016 Тонове мъртва риба изплуваха във водоем между ямболски села

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads