Реклама / Ads
14| 5040 |18.04.2008 НОВИНИ

Изплува вариант за експертен кабинет начело с Иво Прокопиев или Д. Иванов

.
Експертен кабинет е един от спасителните варианти за излизане от тежката криза в страната. Идеята вече била обсъждана в много тесен кръг от политици. Направена била дори математическа сметка, как може да се реализира подобен вариант.
 
НДСВ напуска коалицията. БСП и ДПС остават със 115 депутата, което нарушава фатално мнозинството. Остават срещу тях 125 народни представители от различни партийни формации. Ако те се споразумеят помежду си и подпишат споразумение, могат да използват мандата на НДСВ, който се полага по Конституция, след като бъда бламирано правителство само от БСП и ДПС. Подобен вариант е бил обсъждан дори с евроексперти, за да се осигури подкрепата на Брюксел. Консултации щели да се потърсят и с американската страна, за подкрпа на Вашингтон. Експертния кабинет щял да е само за период, докато се стабилизира страната и подготвят предсрочни парламентарни избори.

Наблюдатели твърдят, че дори БСП имала полза от подобен вариант, тъй като щяла да се измъкне от голямата отговорност и поемане на вината за кризата.

ivo.jpgdivanov.jpgИво Прокопиев бил единия вариант да оглави това правителство. Можел обаче да бъде обсъждан и икономиста Димитър Иванов, който живее в Лондон и се ползва с добро име в различни европейски бизнескръгове.

Прокопиев обаче бил фаворит, роденият през 1971 г. в Разград бизнесмен управлява 15 компании с интереси в областта на медиите, рекламата, минното дело, информационните технологии, недвижимите имоти и др. В момента е зам.-председател на Управителния съвет на Съюза на работодателите в България, зам.-шеф на Съюза на издателите в България, председател на Надзорния съвет на НОИ.

Схемата е известна като вариант „Б", до който може да се прибегне, ако различни обстоятелства попречат на класическия ремонт на кабинета „Станишев". Структурните промени се обсъждат с пълна сила, сливания и разделяния на министерства се анализират от експерти на БСП, ДПС и НДСВ. Не е тайна обаче, че в БСП има кръгове, гравитиращи около президента Георги Първанов и министъра в оставка Румен Петков, които биха желали провала на Сергей Станишев, въпреки декларациите си, че подкрепят реформаторските му идеи. Петков е в преговарящия екип на левицата, което му развързва ръцете да влияе на евентуалните резултати.

Позицията на Ахмед Доган ще бъде решаваща, ако се стигне до варианта „експертен кабинет". Той имал най-сериозно влияние върху мнението на Симеон, тъй като НДСВ и ДПС изкараха един сравнително успешен мандат. Ако царят обаче се споразумее за високопоставена длъжност в структурите на управлението на ЕС, той едва ли ще се интересува много-много какво ще се случи в София. Това ще даде възможност на хората му тук да изиграят ход с десницата, с което да направят заявка за участие и в следващото управление след предсрочни парламентарни избори.

Уточнение: Предаваме на нашите читатели информациите такива, каквито те достигат до нас от политически кръгове, участници в тройната коалиция, опозицията и  извън парламента.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4786 |17.04.2008 Кабинетът предлага специални пенсии за Наум Шопов и Контстантин Павлов . 1| 4887 |17.04.2008 Й. Бакалов: Приказки много, действия никакви в кабинета . 8| 4821 |12.04.2008 Промените в кабинета - когато му дойде времето . 1| 4609 |04.04.2008 Пети вот на недоверие заради връзки на кабинета с престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads