Реклама / Ads
36| 8576 |15.11.2011 НОВИНИ

Изпрани пари от Общинска банка - в дъното на покупката на Труд и 24 часа?

.
ген. Атанасов
Още със създаването на банката имало план за нейната кражба; някой в прокуратурата взел голям подкуп, за да прекрати разследването; кръгът около Л. Павлов и О. Донев изпрал парите и създал медийна групировка, купила вестниците - всичко това и още разкриха запознати.
 

Преди броени дни беше възстановена общинската собственост върху Общинска банка. Според една от версиите ставало дума за една от най-големите финансови далавери, когато контролът върху нея тайно е бил иззет от групата около Л. Павлов и бившия кмет Ст. Софиянски. Това потвърждава разследване на ТВ 7. Мащабната схема била приложена от О. Донев, Л. Павлов и И. Прокопиев. Общинска банка е създадена през април 1996 г., получава лиценз от БНБ за извършване на банкова дейност в страната и чужбина, като 67 % от капитала й принадлежат на Столичният общински съвет, а общинските фирми "Пътища и съоръжения", "ВИК" и "Софинвест" контролират пакет от около 26 % от акциите. Останалите 7 на 100 държат други акционери. Амбициите на банката са много големи, а Любомир Павлов като председател на УС на Общинска банка обяснява как трезорът ще участва като посредник  в приватизационен процес в страната, ще кредитира инвестиционни проекти, ще развие специално консултантско звено за бъдеща приватизация на различни обекти и пр.

Още при създаването на банката е имало план за нейната кражба, заяви по ТВ 7 ген. Ат. Атанасов от ДСБ. Според общинския съветник от ДСБ Вили Лилков явно са посредничили лица вътре от самата банка. Схемата е била малки пакети от акциите да попадат у други играчи, свързани с Огнян Донев, а ОС губи блокиращата си квота. Л. Павлов остава начело на банката, а О. Донев имал пряко или косвено участие в тези фирми, добави общинският съветник от СДС Вл. Кисьов. През 2003 г. ОС почти нямал правомощия да решава сам, те били иззети от Ст. Софиянски. Малко по-късно дял изкупува и бизнесменът Хр. Ковачки.

С просто око се вижда, че някой в прокуратурата е взел голям подкуп, защото е прекратено делото, поради това, че  разследването не било събрало достатъчно доказателства, смята ген. Атанасов, общински съветник. Осъществена е кражба и е платено тя да се прикрие, добави той. За него това е най-голямата кражба в Столична община. Той предлага създаване на анкетна комисия, която да установи при какви обстоятелства е променен уставът на банката през 1997 г., за което били дали съгласие и Ст. Софиянски и А. Николов. Трябва да се изясни още и кого е кредитирала банката, поиска той. За него банката била инструмент за кражба на общински пари. С парите от Общинска банка и изпирането им през офшорни зони може би е създадена медийната групиравка, закупила вестниците Труд и 24 часа, допусна Атанасов.

Хората, участвали в управлението на банката трябва да си понесат отговорността, поиска и общинският съветник Ж. Бойчев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5216 |14.11.2011 Започва ревизия в Общинска банка . 18| 5287 |08.11.2011 СОС решен да си върне Общинска банка, БНБ се ослушва . 27| 6124 |02.07.2011 Удариха "Защитените" при обир на банка в София . 47| 5586 |17.05.2011 Цветелина Бориславова купи нова банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads