Реклама / Ads
17| 5461 |04.10.2012 НОВИНИ

Изпращаме лекари по границата между Турция и Сирия

.
България наблюдава внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев, който коментира дипломатическия конфликт от последното денонощие.
 

 

Турската артилерия обстреля и порази цели на сирийска територия тази нощ, след като петима цивилни загинаха в пограничния град Акчакале след минометна атака от сирийска територия.

България ще изпрати лекарски екипи в бежанските лагери по границата между Турция и Сирия, каза още Плевнелиев.

"Много ме възмущава невъзможността на политическите лидери на тази планета да намерят политическо решение на ситуацията в Сирия", заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка с ескалацията на напрежението между страните съседки.

Според него е недопустимо в 21 век "един режим, който е абсолютно делегитимиран, да продължава да бъде подкрепян от някои големи световни сили". "Проблемът в Сирия трябва да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства", коментира още президентът Росен Плевнелиев.

"Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това", посочи държавният глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев.

Убедени сме, че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, каза още Плевнелиев.
За втори пореден път Плевнелиев заяви, че е притеснен от огромната вълна бежанци, която вече залива не само Турция, но и много съседни държави.

Президентът добави, че другите европейски страни също ще предоставят средства за оборудване на бежански лагери."Ние търсим решение така, че да имаме една много адекватна подкрепа на хората в близост до границите и да предотвратим бежански вълни, които да тръгнат из Европа, както и в други части на света", посочи Плевнелиев.

От външното министерство заявиха по-рано, че действията на сирийския режим грубо нарушават международното право. "България подкрепи късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията по повод развитията по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца", посочи говорителят на МВнР Весела Чернева.
Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО.

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях“, заявява говорителят на МВнР.



 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7517 |19.07.2012 Лекарите от ВМА действат в Бургас като в Афганистан . 3| 5936 |09.07.2012 Пак огнен ад: Пламнаха 800 дка до границата с Турция . 97| 8479 |04.04.2012 Вдигаме космически 120-метров Левски на границата с Турция . 34| 6219 |22.03.2012 Вързаха лекари и стоматолози с данъчните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads