Реклама / Ads
0| 4520 |24.02.2017 НОВИНИ

Изпращаме нови 101 военнослужещи на мисия в Афганистан

.
Церемонията на новия контингент е на 28 февруари от 14 часа на площад „Севтополис” в град Казанлък. Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов – държавен експерт в отдел „Контрол на дейността на Въоръжените сили” в Инспектората на Министерство на отбраната.
 
В 61-ва механизирана бригада се сформира, подготви и беше успешно сертифициран 33-ят български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”, която е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона, съобщават от КСВ.

Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО и в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов – държавен експерт в отдел „Контрол на дейността на Въоръжените сили” в Инспектората на Министерство на отбраната. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010г.

Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов – помощник-началник в отделение „Разузнаване” във 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново през 2009 г. със специалност “Разузнаване”. Това е неговото второ участие в международна мисия.

Контингентът е в състав от 101 военнослужещи, от които 8 жени и включва: национален елемент; група за охрана в състав 76 военнослужещи, от които 13 нямат участие в предишна мисия, а останалите 63 военнослужещи са участвали в 1 и повече мисии по време на службата си; щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

За времето от 7 до 9 февруари се проведе сертификация на контингента и беше извършена цялостна проверка на неговата готовност.

На 28 февруари от 14 часа на площад „Севтополис” в град Казанлък ще се проведе церемония по тържественото изпращане на контингента. За ритуала са поканени да присъстват президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев; министър-председателят на Република България Огнян Герджиков; министърът на отбраната ген. Стефан Янев; постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев; изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов; командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров; командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев; началникът на ВА „Г.С.Раковски” генерал-майор Груди Ангелов; Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан; областният управител на област Стара Загора проф. д-р Веска Шошева; кметове на общини, представители на МВР и на бизнеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3968 |24.02.2017 Установиха родителите, зарязали 2-годишното момченце . 0| 3891 |24.02.2017 Ще проверяват тунелите на магистрала „Струма“ и тунел ”Траянови врата” . 4| 3916 |23.02.2017 Вацев: Виждам зад новите лица стари мисли . 1| 4829 |23.02.2017 Бившият главен секретар потвърди новина на Фрог за убиеца на Георги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads