Реклама / Ads
29| 6059 |29.12.2008 НОВИНИ

Израел продължава с ударите срещу ивицата Газа въпреки международните критики

.
Израелската бойна авиация нанесе тази нощ най-малко 20 ракетно-бомбени удара срещу ивицата Газа, контролирана от ислямисткото движение "Хамас".
 

Израелски самолет бомбардира смятания за крепост на "Хамас" Ислямски университет в центъра на град Газа. При нападението в сградата нямало студенти.

Говорител на израелската армия заявил, че ударените с пет ракети университетски лаборатории били използвани за направа на ракети, експлозиви и електроника за въоръженото крило на "Хамас", а съседна сграда служела за оръжеен склад и място за срещи на членове на движението.

За първи път днес беше нанесен удар по сградата на министерството на вътрешните работи в град Газа, но не се съобщава за жертви.

От началото на израелската въздушна офанзива в събота са нанесени близо 300 въздушни удари, при които са загинали 310 души, а 1420 са ранени, по най-нови данни, оповестени от началника на службата за гражданска защита в ивицата Газа, Муауя Хасанеин. Повечето жертви са бойци на "Хамас", но има и неуточнен брой цивилни, включително деца.

gaza_razryshenia_5.jpg gaza_razryshenia_3.jpg

По сведения на телевизия "Ал Манар" при въздушните нападения тази нощ са унищожени складове с хранителни продукти и медикаменти, избухнал е пожар в нефтохранилището на пристанището, повредена е сградата на градската болница "Аш Шифаа", твърди московската агенция ИТАР-ТАСС.

Израелски лидери обявиха, че ще продължат офанзивата въпреки международните критики и гневните протести в арабския свят. Външният министър на Израел увери, че целта на операцията не е да бъде окупирана отново палестинска територия, а да бъде сложен край на постоянния ракетен обстрел срещу Израел.

Израел започна "безпощадна война" срещу ислямисткото движение "Хамас" в ивицата Газа, заяви министърът на отбраната Ехуд Барак пред Кнесета. Мощната въздушна офанзива не е насочена срещу жителита на ивицата Газа, а срещу "Хамас" и неговите съюзници, увери Барак на специална сесия на парламента, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Той отбеляза, че целта на операцията е да бъде принудено движението "Хамас" да прекрати "враждебните действия" срещу израелски цивилни. Барак предупреди тя ще продължи и дори ще се засили. Министърът изрази съжаление за цивилните жертви сред палестинците. "Ние не искаме за засегнем жени, деца, мъже и няма да попречим на изпращането на хуманитарна помощ", добави той.

По-късно днес политическият лидер на "Хамас" Халед Мешаал заяви, че е готов да подпише споразумение за примирие с Израел, "за да спре агресията му срещу ивицата Газа". Мешаал направи това изявление в разговор по телефона с Абдулай Вад, президента на Сенегал - държавата, която председателства в момента Организацията Ислямска конференция, уточнява руската агенция ИТАР-ТАСС. Но преди два дни Мешаал, който живее в изгнание в Дамаск, призова по телевизия "Ал Джазира" палестинците да започнат трета интифада срещу Израел в подкрепа на "братята си от Газа".

Междувременно Турция и Египет призоваха за спиране на въоръжените действия в Ивицата Газа, предаде ДПА. Турският министър на външните работи Али Бабаджан заяви, че израелските въздушни удари само ще доведат до ескалиране на насилието в района.
„Ние призоваваме Израел незабавно да прекрати военните си операции в Ивицата Газа От своя страна „Хамас” не трябва да дава поводи за атака от страна на израелската армия”, каза Бабаджан след среща с египетския министър на външните работи Ахмед Абулгейт.
От своя страна Абулгейт също призова за спиране на насилието и посочи, че Египет осъжда военните действия на Израел в Ивицата Газа през последните три дни. Frognews.bg

gaza_razryshenia_1.jpg gaza_razryshenia_2.jpg gaza_razryshenia_4.jpg gaza_razryshenia_7.jpg gaza_razryshenia_6.jpg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6058 |28.12.2008 Продължават израелските бомбардировки над ивицата Газа . 1| 5905 |19.12.2008 ЕП засилва борбата срещу фалшивите продукти и пиратството . 4| 5820 |18.12.2008 ИТАР-ТААС съобщава за покушение срещу Ким Чен Ир . 4| 4988 |18.12.2008 Зърнопроизводителите продължават протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads