Реклама / Ads
5| 4957 |12.09.2012 НОВИНИ

Израел ще обучава български медици на спешна помощ

.
Десислава Атанасова Източник: Петър Иванов
Проблемът с липсата на кадри в спешната помощ е много сериозен. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
 

Според нея причините за тази тенденция са ниското заплащане и изключителната заетост и многото работа на лекарите и медицинските специалисти.

Предприели сме мерки за справяне с проблема, като ще предоставим на лекарите от спешната помощ възможност да специализират всички медицински специалности, за да ги мотивираме, а така и на гражданите ще бъде предоставено много по-добро лечение, обясни здравният министър.

Вчера подписахме четиригодишен договор за сътрудничество с министерството на здравеопазването на Израел,
който влиза веднага в сила, каза министърът на здравеопазването.

Приоритетните области, в които ние активно ще си сътрудничим са няколко. Особено в областта на спешната медицина – те са много напред. Те реагират много бързо и имат добра диагностика, към което ние трябва да се стремим.

Аз неведнъж съм споменавала, че проблемите в Спешната помощ в България са първо, че лекарите там получават много ниски заплати, но бяха увеличени с 18 %. Друг проблем е бързината до достигане на адрес след повикването.

Заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова имаме идея Бърза помощ да има локация на четири места в столицата. Вероятно това ще стане през октомври, включително и МЗ да има локация на Бърза помощ. Друг много сериозен проблем е недостигът на лекари и, че са изключително натоварени.

Сътрудничеството между двете държави е свързана с финансирането на болничните заведения, в областта на заразните болести, в области на високите технологии, в лекарствената политика и други.

С европейско финансиране ние получихме възможност да преструктурираме болници не само големите, но и общинските. 147 милиона лева са предвидени за обновяване на апаратурата в болници – приключили са обществените поръчки. Подписани са договорите със строителите – след време ще имаме много по-добри условия за лечение в онкологията, например, посочи Атанасова. В момента по отношение на компетентността на лечебните заведения сме посочили къде могат да се извършват сложни медицински дейности.

Тя коментира и Националния съвет по цени и реимбурсация, който ще бъде със седалище в Плевен.

„Когато МЗ внесе законопроекта, той предвиждаше това да бъде държавна комисия по цени, впоследствие Съветът по административна реформа, чиито председател е господин Дянков предложиха да се нарече Национален съвет по цени и реимбурсация и да бъде със седалище в Плевен, така, както вече се реализират идеите с преместването на туризма в Пловдив.

Аз споделих, че са получени становища от бизнеса и НПО, че според тях това ще затрудни работата, но НС чрез гласуване надявам се следващата седмица вече ще определи кака ще се нарича органът и къде ще е неговото седалище.

Работата на такъв национален съвет не би се затруднила, където и да се намира в България, тъй като вече живеем във време на дигитални технологии и би следвало електронната обработката на заявленията за реимубирсиране на цените да улесни работата", каза още Атанасова.

Засега няма да има намаляване на ДДС върху лекарствата, заяви здравният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4802 |12.09.2012 Израел знае кой стои зад атентата в Бургас, ние се съмняваме . 27| 5391 |11.09.2012 Бойко Борисов смъмри Израел: Ще се изправим срещу терористите, ако имаме доказателства . 36| 7038 |10.09.2012 Борисов и 12 министри на посещение в Израел . 0| 5752 |01.09.2012 Консулът ни в Мадрид се срещна със задържаните български моряци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads