Реклама / Ads
33| 11881 |18.07.2012 НОВИНИ

Израелски медии: Служители на летището в Бургас не се вълнуваха какво става

.
Терорист камикадзе се е взривил в автобуса на летище Бургас. Загинали са 7 души, 30 са ранени. Това съобщава очевидец пред израелския сайт „Новини от Израел".
 
Става дума за ирански терор. През последните месеци ние сме свидетели на опитите на Иран да организира нападения над израелци в Тайланд, Кения, Индия и Кипър. Израел ще отвърне на терора. Ударът ще бъде страшен. Това са думите на израелския премиер Нетаняху.

Същият коментар е направил и министърът на отбраната Ехуд Барак, който е допълнил, че е замесена директно шиитската организация „Хизбула”.

 

Предлагаме ви превод на описаните от израелската агенция събития.

 

18 юли 2012.

Автобус бе взривен от терорист камикадзе.

19:00. От взрива са пострадали пътниците от полет 392 на българската компания „Air-Vin”, чийто самолет се е приземил на летището в 16,45. Туристите се разпръснали по автобусите, които трябвало да ги закарат до хотелите. Автобус №2 бил взривен от терорист.

Министерството на външните работи провежда извънредно съвещания в Йерусалим. Авигдор Либерман се свързал със своя български колега Николай Младенов. Посолството на Израел в България вече се занимава с терористическия акт. „Маген Давид Адом” е готов да изпрати бригада за подпомагане на пострадалите.

Шоши Ейлер се намирала в автобус №4. Тя разказва пред Ynet, че веднага след взрива службата по безопасност на летището събрала оцелелите хора в терминала.

Друг свидетел разказал в интервю за Втори канал, че реакцията на службата по безопасността е била много бавна. „Те не се вълнуваха особено какво се случва”, казва свидетелят. Служителите по безопасността почнали да гасят автобуса чак минути след взрива. Първата пожарна пък пристигнала след 15-та минута.

19:11. Българската национална телевизия съобщава за 7 загинали. Кметът на Бургас Димитър Николов казал, че взривното устройство е посдтавено в багажното отделение на овтобуса. Президентът на България, премиерът и министърът на вътрешните работи пътуват към мястото на трагедията.


19:20. Агенция АР (Асошейтетд прес) съобщава, че по-голямата част от пътниците във взривения автобус са били деца. След взрива пламнал пожар, който обхванал още два автобуса.


19:37. В резултат на терорестичния акт е вероятно да бъдат задържани самолетите от Израел към Европа.

 

Туристическата агенция „Кавей Хуфша”, която е продала екскурзията в Бургас: „Наш представител в Бургас съобщи, че пострадалия автобус е извозвал наши туристи. Ние изпратихме наши представители на летището и в болницата, за да помогнат на пострадалите. Изпращаме също така наши сътрудници от Израел в Бургас с полет, който ще излети след полунощ”.


19:43. Заради терористичния акт е отложен полета на рейс 551 на компанията „Ел Ал” за София със 186 пътници, а също и полет 552 от София за Тел Авив със 141 пътника на борда. Полетите ще се осъществят след разрешение на всички служби.


19:58. „Бейт Хабад” в Бургасе откри информационен център. Подробности за случилото се можете да получите на 014359888122749.

20:07. Премиерът Бинямин Нетаняху провежда извънредно заседание по повод терористичният акт в България. „Всички следи водят към Иран. През последните месеци ние сме свидетели на опитите на Иран да организира нападения над израелци в Тайланд, Кения, Индия и Кипър. Израел ще отвърне на терора. Точно преди 18 години, на 18 юли бе взривено зданието на еврейската общност в Аржентина. Днес иранските терористи отново атакуват израелски граждани. Израел ще отвърне на терора с цялата си мощ”.

 

20:09. Кметът на София се е обърнала към МВР на България с молба да засили охраната на израелското посолство и другите израелски обекти в столицата.

Български медии съобщават, че една от жертвите е местна екскурзоводка.

20:24. Кметът на Бургас съобщил, че 33 израелци са настанени в местни болници, 9 човека са изчезнали безследно.


20:30. Телефонът за връзка с външното министерство на Израел е: 03-5303155

20:35. Някои български сайтове пишат, че властите в България не са обърнали нужното внимание на предупрежденията за възможни терористични актове от израелски и руски източници.

 

Министърът на отбранта Ехуд Барак обеща да направи всичко възможно, за да се добере до изпълнителите и поръчителите на терористичния акт.


20:43. Българската национална телевизия съобщава, че преди терористичния акт транспортната компания, отговаряща за полета, е получила обаждане с предупреждение за две бомби, заложени в автобус.

Българската агенция Фокус съобщава, че сред пострадалите има две бременни жени, както и 11-годишно момиче.


21:04. Министърът на вътрешните работи на България съобщил в интервя за местно радио, че засега се работи по две версии. Първата е, че бомбата е била поставена предварително в багажното отделение, а втората – че е вкарана с чанта на някой от туристите.

 

21:14. Външното министерство на България потвърди гибелта на 7 души, шест от които са загинали на място, а един е починал в болницата.


21:25 От мястото на трагедията външният министър Николай Младенов се свързал с Авигдор Либерман и му съобщил, че по последни данни бомбата е била сложена предварително в автобуса. Младенов потвърдил и смъртта на 7 израелски граждани и допълнил, че други двама са в реанимацията.

 

21:49. „Хизбула” отрича свое участие в терористичния акт: „Отмъщението за смъртта на Имад Мурния няма да е удар срещу туристи”.

 

21:57. „Маген Давид Адом”: 35 израелски туристи са ранени в терористичен акт в България. Състоянието на трима от тях е много тежко, почти критично.

 

22:28. Директорът на ресторант Хабада Ицик Леви разказва, че израелските пътници, които не са пострадали от терористичния акт, а това са повече от сто човека, все още са в района на летището. По неговите думи българската полиция не ги пуска от аерогарата, за да дадат показания. „Хората не са толкова уплашени, колкото ядосани. Някои искат да се върнат в Израел и не ги интересува нищо друго. Други искат да останат”, - казва Леви в интервю за Haaretz. Трябваха ми цели два часа, за да осигуря храна за хората, но тя не стигна за всички. Надявам се да ме пуснат и да донеса още”.


22:46. Тази нощ в България ще излети самолет с военни лекари, за да се включат в лечението на ранените и да организират завръщането им в родината. Групата ще се командва от старши офицер, а в състава й ще има травматолози, ортопеди, хирурзи, комбустиолози и педиатри.

 

23:15. Премиерът на България Бойко Борисов казал, че терористичния акт в Бургас е шок за всички и нищо не може да оправдае убийството на невинни хора. „Българският народ споделя болката на роднините и близките на пострадалите. Уверен съм, че след тази трагедия отношениета между Израел и България ще укрепнат още повече, ще се сближим още”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 7823 |03.07.2012 Израелски асове ще гасят от въздуха Витоша . 12| 8480 |03.05.2012 В. Танов, доволен, благодари на служителите си . 220| 19158 |29.03.2012 Руски медии: Без нас България още щеше да е турска! . 43| 7313 |09.03.2012 Чудо: Пълно разкриване на тайните на ДС искат жертви и...ексслужители на режима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads