Реклама / Ads
5| 4822 |15.07.2013 НОВИНИ

Израелските туристи през отделен изход, пазят ги с кучета

.
Горещ юлски ден. На терминал “Пристигащи” на бургаското летище е оживено - обичайна лятна картина. Групи с багажи се отправят към автобусите, гидове размахват табели, пейките са пълни. Туристи, таксиметрови шофьори, служители на туроператорски фирми.
 

Едва ли много по-различно е изглеждала тази част от аеропорта на 18 юли 2012 г. - деня, в който бомба избухна до автобус с израелски туристи и разкъса българския шофьор Мустафа Кьосов и 5-има чужденци, разказва 24 часа. На окървавения преди година паркинг сега пак спират автобуси, туристи се суетят около багажите си, други вече са по седалките. До мястото на атентата се стига съвсем спокойно, то е в общодостъпната зона на летището.
 

Веднага прави впечатление обаче, че първият изход от терминала е ограден с жълти ленти и блокиран от полиция. Така на практика не може да се влезе в залата за пристигащи пътници - там, където м.г. камерите бяха уловили висок млад мъж с бермуди, бейзболна шапка, очила, раница на гърба и чантичка отпред - атентатора, подвизавал се у нас като Жак Филип Мартен.
 

Същевременно от другия изход на около 20 м туристическият поток не спира. Чува се чешка реч, току-що е пристигнал самолет от Прага и туристите тръгват към чакащите отпред рейсове. Забелязва се раздвижване и край блокирания вход. През него минават само туристите от Израел, те не се смесват с останалите и задължително са с охрана, подсказва ни служител от летището, който с набито око е забелязал екипа ни.
 

Заедно със самолета от Прага на пистата се е приземила и машина от Тел Авив. Автобусите с чехите вече са поели към някой от курортите. Едва тогава излиза първата група евреи. Минава през маркиран от лентите коридор, в началото и в края има полицаи.
 

Униформени - от Гранична полиция и жандармерията, патрулират и на паркинга. Част от тях са с автомати. След първите няколко снимки към екипа ни се приближава служител на Гранична полиция. Записва данните, но по никакъв начин не се опитва да попречи на работата ни. За разлика от посрещача на една от израелските групи, който заплашва, че ще ни конфискува фотоапарата. Категоричен е, че той и водените от него туристи не бива да бъдат снимани.
 

Преди рейсовете да застанат на стоянката, минават през инспекцията на една от 5-те обучени кучета. 8-годишният Роки е изкарал 2 школи и е трениран да открива оръжие и взрив. “За щастие това е ставало само на курсовете. Не сме попадали на опасни находки тук”, казва водачът му Кънчо Иванов. Той и Роки, с който са заедно от 7 г., са зачислени към Гранична полиция на бургаското летище малко след взрива. “Беше уж временно, но останахме”, разказва водачът за 24 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5580 |14.07.2013 Президентът Плевнелиев отива да открива АМ "Тракия" . 63| 5276 |11.07.2013 Цветлин Йовчев: Президентът да потърси национален консенсус . 8| 4836 |10.07.2013 Президентът предложи Дунав като общ туристически бранд на 10 държави . 71| 5183 |09.07.2013 Станишев: Импийчмънт към президента ще го издигне в мъченик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads