Реклама / Ads
2| 5114 |26.08.2014 НОВИНИ

Изровиха вампир с тухла в уста

.
Останките на предполагаем вампир откриха археолозите в Града от кости под Трихълмието в Пловдив. Намерени са над 80 гробове, като най-интересният сред тях е на цял човешки скелет, изпратен в отвъдното по особен начин.
 

На обекта е открит скелет, в чиято устна кухина е било поставено парче тухла, а главата му е била покрита с цяла керемида, за да не бъде видима по време на погребението. Поставянето на тухла в устата на починалия е познат ритуал в Италия през 15 - 16 век, в същото време, в което е съществувал и некрополът. Използвало се е за хора, за които се е смятало, че могат да бъдат опасни след смъртта си, като например умрелите от чума. Фрагментът тухла в устата е поставен като мярка срещу послесмъртни действия на починалия. Тепърва ще търсим аналогии и обичаи, свързани с намереното тук, разказа пред „Под тепето” археоложката Елена Божинова.

 

Некрополът продължава да се разраства. Само за седмица бяха разкрити над 50 нови скелета. Най-късните гробове са със запазени ковчези, а най-ранните с каменни надгробни паметници, върху които обаче не са намерени надписи. Ново откритие сред погребалните обреди на християните от периода 15-17-ти в. е поставянето освен на много монети във вечния дом на покойника, но и на железни подкови, които екипът археолози за първи път среща в практиката си. Все още не е ясен обичаят, но ще се свържем с колеги етнолози и се надяваме, че има запазени материали, описващи подобни практики, коментираха те.

 

Почти са изчерпани нивата на гробовете, с изключение на южната част на обекта, където продължават да се разкриват най-ранните от приблизително 15-ти век. Под тях е средновековното ниво - 12-13-ти век. Има отделни материали от 11-ти век. Нараства и броят на античните открития - както монети, така и битова керамика, характерна за римската епоха. Материалът е малко, но все пак достатъчно, за да индикира присъствието на този културен период в тази част. Надяваме се да открием по-ранни структури. Археологията е доста бавен процес, но все пак в рамките на 13 дни стигнахме на дълбочина 1,20 м - 1,40 м и въпреки, че почистването на гробовете ни забави, смятам, че се справихме доста добре, каза още главният археолог Елена Божинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4789 |23.06.2014 Изровиха трупчето на 3-годишната Жана . 6| 5247 |24.04.2014 М. Марковски: Вампирът винаги има оправдание, но си остава вампир . 6| 5146 |08.04.2014 Вампири в земята и на Асеновград . 9| 5302 |08.04.2014 Ташева: ЕРП-тата са енергийни вампири , превърнали са ДКВР в посмешище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads