Реклама / Ads
7| 4749 |05.05.2020 НОВИНИ

Изследване: Страхът от коронавируса надделява над опасенията за икономиката

.
Значително мнозинство от хората по света искат техните правителства да отдават приоритет на спасяването на човешкия живот пред мерките за рестартиране на икономиките, изпаднали в криза заради ограниченията заради коронавируса, констатира глобално проучване, цитирано от Ройтерс.
 

Проучването на американската компания "Еделман" (Edelman Trust Barometer), която от две десетилетия анкетира десетки хиляди хора относно доверието им в основните институции, оспорва твърдението, че "умора от карантината" нараства сред населението, ударено от пандемията.

 

Като цяло 67 процента от интервюираните между 15 и 23 април 13 200 души са се съгласили с мнението, че главен приоритет за правителствата трябва да бъде спасяването на живота на възможно най-много хора, дори ако това означава по-бавно възстановяване на икономиката.

 

Само една трета са подкрепили мнението, че за правителствата става по-важно да спасяват работни места и да рестартират икономиката, отколкото да вземат всякакви предпазни мерки за безопасността на хората.

 

Проучването е проведено в Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Корея, Великобритания и САЩ.

 

Интересни се някои регионални различия по въпроса. В Япония например, където епидемията все още е във възходяща фаза, 76 на сто са подкрепили становището, че общественото здраве трябва да има приоритет над икономиката, докато в Китай, където епидемията е овладяна, този процент е 56.

 

В Канада, Великобритания и Франция над 70 на сто от анкетираните искат приоритет на грижите за здравето на хората. Този процент в САЩ е 66, въпреки че президентът Доналд Тръмп насърчи протестите срещу карантинните мерки.

 

"Въпросът очевидно е сложен, защото имаме две паралелни кризи - здравна криза и икономическа криза", каза Ричард Еделман, шеф на едноименната компания.

Хората обаче си казват: вече имахме 6-7 седмици такива ограничителни мерки, какво толкова, ако изтърпим още една-две?", отбеляза той.

 

Проучването констатира, че е нараснало доверието в правителствените институции по цял свят в условията на пандемията. Като цяло то е средно с 11 процента по-високо, отколкото през януари и достига 65 на сто - най-високата стойност, констатирана някога в проучванията на "Еделман".

 

Констатира се и одобрение на мерките за държавна подкрепа за икономиката и на действията на общественото здравеопазване. Само 29 на сто от запитаните обаче са подкрепили твърдението, че бизнес лидерите вършат "чудесна работа", реагирайки на нуждите на момента, пише още Банкеръ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5155 |05.05.2020 Борисов посети ”Пирогов” - болницата, поела ”първият удар” на коронавируса в София . 5| 4841 |04.05.2020 България дарява 100 000 евро за борбата срещу коронавируса . 8| 5678 |04.05.2020 Проф. Дуранкев: Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса . 7| 5408 |04.05.2020 Китайска анимация се подигра на САЩ заради коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads