Реклама / Ads
6| 6192 |20.09.2018 НОВИНИ

Изследването за „ниската” контрабанда обслужи Прасчовците, на ГЕРБ им „бягат” 8, 5 млрд. цигари

.
Изследването за контрабандата на цигари обслужи страната на Прасчовците. Това казаха пред Фрог нюз експерти в бранша. Вчера премиерът Бойко Борисов се похвали, че контрабандата е паднала под 5 процента и това ни нарежда начело в Европа по борбата с нелегалните цигари.
 

Ако човек се зарови в цифрите на изследването и ги сравни с тези на Агенция „Митници”, ще види колко абсурдни са твърденията на премиера. „Това изследване се прави, за да се чисти имиджа на определен български производител за цигари, разследван за международен трафик за цигари за страните от Близкия Изток”, категорични са експертите.


Оказва се, че въпросното изследване не е на всички производители и вносители на цигари в България, както се прави в цяла Европа, а само на определен производител. Сещате се КОЙ. До този момент изследването се правеше веднъж годишно. Сега „позитивните отчети” се правят на три месеца. „Целта е да се разсеят облаците от доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак””, категорични са експертите в бранша.

 

Забележете, че изследването се „крепи” на „гигантските” 60 мастербокса празни кутии, събрани от няколко града в цяла България. Оказва се, че в повечето големи градове са събирани между 100 и 200 кутии, което е реалното потребление на един вход в панелен блок за ден. Това на практика означава, че данните не могат да се считат за представителни.

 

Изследването уж ни нарежда на първо място по борба с контрабандата. В същото време, на който и пазар или гара да отидете, обезателно ще срещнете роми, които необезпокоявано ще предложат цигари без бандерол.

 

Експертите се чудят как във въпросното изследване се казва процента на контрабандата, след като в него изобщо не се споменава потреблението и процента на пушачи в България. Обяснява се защо това е важно: За пример-ако потреблението е хипотетично 1 млрд. къса, това изследване в никакъв случай не може да има представителност. Според Агенция „Митници” потреблението е малко под 14 млрд. къса на година. Това означава, че в същото изследване са проверени 116 000 къса цигари, което е 0, 001 процент от потреблението.

 

В същото време нормалната статистическа грешка е плюс-минус 3 %. Видно от графиките потреблението на цигари до идването на ГЕРБ през 2009 година е 21 млрд. къса и 10 процента контрабанда. Така излиза, че общото потребление е било около 23 млрд. къса.

 

След като 10 години се „борихме” с контрабандата, според ГЕРБ и въпросното изследване потреблението в България е 14, 5 млрд. къса. Т. е за 10 години българите, които пушат, вече са с 40 процента по-малко. Откъдето излиза, че сме най-здравата нация в ЕС и то благодарение на премиера и неговите усилия за борба с контрабандата. От МЗ обаче прецакват сметките. От там твърдят, че отказалите се пушачи, благодарение на кампании и високите цени на цигарите, е не повече от 1 %.
В същото време европейските изследвани твърдят, че сме на трето място по консумация на тютюневи изделия след гърците.

 

Излиза, че на ГЕРБ им „бягат” от статистиката 8, 5 млрд. къса цигари. Това е над 55 процента от официално обмитените къса цигари в България за 2017 година. В тези 8, 5 млрд. къса не се включва контрабандата, произведена у нас в нелегалните фабрики, които са повече от пет. Знае се, че продукцията им е предназначена за приятелските страни Англия и Германия.


Сметките на независими експерти показват, че държавата само от неплатен акциз на цигари губи 1, 5 млрд. лева на година . Т. е всяка година в бандата на прасчовците, след „усилена борба” с контрабандата, влизат около 700 млн. лева в кеш.


Но да се върнем отново на проучването. Според него контрабандните цигари в Българя са 700 млн. къса - 5 % от 14 млрд. къса. След успешна борба на самата Агенция „Митници”, те са заловили според статистиката, малко под 40 млн. къса цигари. Това е под 5 процента от тези 5 процента отчетена контрабанда. Пълен смях!

  

Доклади на неправителствени организации сочат, че щетата на бюджета от несъбран акзиц от контрабандата на цигари е над 1,2 млрд. лева. Отделно е загубата от несъбрано ДДС в размер на 300 млн. лв.за година. Печалбата на цялата престъпна мрежа- от полицая до правителството, е около 600 млн. лв. на година.
„Това са най-лесните пари за купуване на гласове, защото идват кеш”, уточниха източниците ни.

 



 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9149 |19.09.2018 Д. Божилов за Фрог: Спадът на контрабандата на цигари е манипулация по примера на Гьобелс . 1| 3766 |09.08.2018 Обвиниха британец за контрабанда на опиум у нас . 0| 3865 |04.07.2018 Контрабандата на лекарства няма да бъде криминализирана . 0| 3995 |04.07.2018 НС отхвърли промени в Наказателния кодекс за контрабандата на лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads