Реклама / Ads
9| 7907 |04.07.2009 НОВИНИ

Изцепките на "40-то Народно събрание"

.
Кратка ретроспекция на 40-тото Народно събрание - лица, скандали, уволнения и пр.
 
Припомняме ви, че при гласуването за 40-то Народно събрание преди 4 години бяха направени томболи с цел повишаване на гласуващите в изборния ден. Схемата беше следната – след като пуснете съответната бюлетина, изпращате SMS с номера на партията, за която сте упражнили своя вот. След тегленето на произволен жребий неколцина получиха компютри и мобилни телефони. Идеята беше инициирана от НДСВ, която отнесе доста критики от тогавашната опозиция, че парите, дадени за наградите, могат да се използват за далеч по-спешни случаи. Тогава основните партии в НС взеха следния брой депутатски места: БСП – 82, НДСВ – 53, ДПС – 34, Коалиция „Атака” – 21, ДСБ – 17, ОДС – 20, БНС на Софиянски, Каракачанов и Мозер – 13. Рекордният брой от 7 парламентарно представени партии предизвика масово недоволство от избирателната система „Д’Онт”. Според нея гласовете на малките партии, които не достигат на определен кандидат за НС се разпределят на останалите представители. Така например водачът на листата на БСП в Кърджали Стефан Данаилов, въпреки събраните 17 хил. гласа в града, не успя да спечели на местно ниво. Неговото място заеха 5-тима депутати от ДПС с по 12 714 гласа, заради системата „Д’Онт”. Така или иначе депутатите бяха седнали на банките и очкваха да гласуват за нов кабинет, който в следващите 4 години щеше да решава съдбата на България.

Един от най-големите гафове на новия Кабинет се случи още преди дори той да бъде избран. Зам.-председателят на Парламента Любен Корнезов от БСП подлъга нетърпеливия премиер Сергей Станишев да се закълне преждевременно, отнемайки му сам правото да гласува за собствените си министри от БСП-ДПС. По ирония на съдбата не стигна точно един глас – този на Станишев. След 17-часови дебати кабинетът не мина. И така президентът Георги Първанов връчи мандата на следващата по сила и брой депутати парламентарна група - НДСВ. "Царя" тактично го върна с все още доста неясни аргументи. Когато дойде великият миг на Волен Сидеров. Заповедта за нов мандат се даде на Ахмед Доган, което разбира се беше последвано от грандиозен скандал от страна на „Атака”, която претендира, че Първанов е сключил договор с Доган, а по-късно, че сам е сътворил "тройната коалиция" – КБ-ДПС-НДСВ.

Въпреки разцепническите процеси в Народното събрание, „тройката”, както беше наричана от някои медии, оцеля докрай. Т. нар. “Панайотки” бяха изритани от своя цар през лятото на 2007 г. Шулева, Свинаров, Ралчев и компания си съставиха нова партия – БНД. Преди това Коалицията сменя подалите оставки министри на Правосъдието и на Икономиката и енергетиката – Георги Петканов и Румен Овчаров, съответно с Миглена Тачева и Петър Димитров през юли 2007 г. Беше извършена и, сякаш предизвестената делба, между горите и нивите с две нови институции - ДАГ и "Министерство на земеделието и продоволствието", прекръстено на "замеделието и храните" след известна полемика. По-малко от година, в края на април 2008, оставка подаде и шефът на МВР - Румен Петков след редица скандали, свързани с името му. Неговият пост зае адвокатът Михаил Миков, при чието управление полицаи излязоха на протести, за да пият една гола вода и изпушат по цигара "за негово здраве". Създаде се един нов пост - заместник-премиер по еврофондовете. Зае го бившата царистка, посланик в Германия и възпитаник на "Първа езикова гимназия" - Варна, Меглена Плугчиева. Запазила североизточния си "мек" говор, тя се превърна в един от главните козове на Станишев с острия език към опозицията...
...Която не подмина разединението. Няколко месеца след съставянето на "Кабинета" през 2005 г. половината коалиция на „Атака” се разпадна. Тук няма как да не отбележим името на Стела Банкова, която за втори мандат влезе като партийнозависим депутат и излезе като напълно независещ. За първи път в историята на НС уволниха член на НС заради присъда за блудство с малолетни - Владимир Кузов.
БНС на Софиянски, Каракачанов, Капон и Мозер също преживя своите катаклизми. Но най-траен спомен остави новият политически феномен – РЗС. Напусналият ОДС Яне Янев и отреклият се от Иван Костов Димитър Абаджиев като на шега спретнаха нова политическа група, която обаче веднага стана център на внимание със скандални разкрития относно корупционни схеми и етнически радикализъм.

Управляващите от  своя страна бяха сполетени от редица други сътресения. След така мечтаното членство на страната ни в ЕС на 1 януари 2007 г., започнаха спорове дали премиерът Сергей Станишев е бил пиян на новогодишното изказване по повода. В музикална ритмика постепенно Европа засили "алегрото" в съмненията за корупционни практики и с глисандо, устремено към най-ниския тон на пианото, реши тотално да спре един по един еврофондовете към България.

Нелепо изгоря вагон по линията София-Кардам, който подпали скандал с президента Първанов, обвинен, че е бил на лов преди Деня на траур. Малко по-късно опозицията поиска импийчмънт на президента(преведено по-простичко "правителство маха президент"), който не бе приет от управляващите. Аналогичен беше случаят с уволнения министър, палувал в Деня на траур около Спасовден, когато 16 души бяха помлени от древното синьо чудовище "Чавдар".

Ще споменем и стачките на учителите и крилатата реплика между Даниел Вълчев и Пламен Орешарски: "Дай да разваляме седенката" по повод дискусия между синдикати и министри, която събуди всички засегнати. Това накара дори лидера на "Атака" Волен Сидеров да напусне Парламента на 16-ти януари 2009 г. и да сложи трайно тонколони с призиви към министри и президент под прозорците им и до днес.

Убийствата на младежите Стоян Балтов и Кирил Въжаров изкара, макар и малцина млади, на протести. Протестите завършиха с ограничаването на българските граждани да стачкуват пред национални институции. Финалните акорди на "тройната коалиция" бяха забити с проектозакон, който забраняваше носенето на религиозни символи в училищата, имайки предвид тяхната светска функция. В същото време закон за "фиктивните бракове" и промени в правилата по пътищата почти не скараха двама от основните коалиционни партньори - БСП и НДСВ. След компромиси от двете страни, проблемите се разрешиха мирно и кротко.
Страната се изправи на нокти и когато в остър спор застанаха президентът и неговите съпартийци от БСП заради исканията му за промяна на изборния закон в навечерието на парламентарния вот. След редица разговори от двете страни проблемът беше разрешен с поправка, която гласи, че трябва да се изберат 31 мажоритарни депутати от всички области на България. Намеси се РЗС, която беше на косъм да остави 41-вия бъдещ парламент с рекордно малко партии заради предложение коалициите да прескачат 8-процентов праг, пряко засягащо новата "Синя коалиция" - "Иван Костов - Мартин Димитров - Анастасия Мозер". За малко "Момчето на Костов", както бе неколкократно назован Димитров от своите противници, не изгоря покрай скандалите със СДС, където бившият лидер Пламен Юруков обяви съдебна война на "сините" и Командира. Всичко се размина с отказ за регистрация на СДС за Евроизборите, спасени от Костов. По щастливо стекли се събития Конституционният съд каза "не" на 8-те процента праг пред НС за коалициите, а десните продължават да следват начертания план - да управляват с Бойко Борисов. Това разбира се ще решите единствено вие - българските избиратели.

Утрешните избори ще се проведат по правилата на смесената избирателна система - с отбелязването на мажоритарен и пропорционален вот с две бюлетини. Всички желаещи да гласуват трябва преди това да са проверили дали са записани в съответната листа, където би трябвало да са регистрирани. Задължително трябва да предоставят лична карта на квесторите в секцията. Студенти, които учат във ВУЗ в друг град, трябва да покажат студентска книжка, заверена за съответния семестър, както и личен документ. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4714 |14.01.2009 Протестът пред Народното събрание приключи . 327| 6744 |14.01.2009 Протестът пред Народното събрание изби в 170 арестувани и 30-ина пострадали . 18| 7162 |27.07.2008 Волен Сидеров: Мишоците се крият в Банско от народното недоволство . 8| 4957 |24.04.2008 Народното събрание избра новите министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads