Реклама / Ads
17| 4788 |17.06.2014 НОВИНИ

Извънреден КСНС и заседание в парламента

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“.
 

Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила.

Президентът насрочи заседанието с аргумента, че не може да приеме политическите лидери да се замерват с дати за предсрочни избори през медиите в опит парламентарните партии да постигнат съгласие помежду си в сложната политическа обстановка. Очаква се на „Дондуков" 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот. До посочване на конкретна дата обаче може и да не се стигне заради различията между партиите.

Парламентът ще проведе извънредно заседание от 14 часа. Това ще бъде вторият опит на депутатите да обсъдят предложенията на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет за задължително и електронно гласуване и за частична мажоритарна система.

Миналата седмица липсата на кворум провали заседанието, на което референдумът трябваше да се разгледа. Държавният глава поиска провеждането на национално допитване с изборните въпроси с мотивите, че това ще даде тласък за стабилизацията на институциите в България, ще се повиши общественото доверие и ще се противодейства на най-порочните изборни практики - корпоративен, манипулиран и купен вот.

В края на февруари правната комисия в парламента отхвърли искането на президента. Докладът на комисията посочва, че предложеният въпрос за задължителното гласуване е недопустим, защото се касае за основно конституционно право. Относно електронното гласуване се уточнява, че има решение на Конституционния съд и до момента нито един софтуерен специалист не може да се подпише за гаранция за тайната на вота. Така искането на президента беше оставено от парламента без отговор с аргумента, че ще се изчака резултата от проверката на подписката.

През март Инициативен комитет с председател проф. Георги Близнашки внесе над 560 000 подписа, но след проверка на служба ГРАО се оказа, че над 100 000 са невалидни. Съгласно закона половин милион подписи задължават Народното събрание да направи референдум, а повече от 200 000 са достатъчни, за да се задължат народните представители да обсъдят въпроса и да излязат с решение.

Правната комисия обаче не стигна до решение по предложението и на Инициативния комитет. Левицата поддържа само задължителното гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. От ГЕРБ освен задължително, настояват и за въвеждане на електронното гласуване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4860 |16.06.2014 И Реформаторите искат участие на КСНС . 17| 4944 |16.06.2014 БСП се събра преди заседанието при президента . 5| 5086 |12.06.2014 Няма кворум; няма заседание в НС . 9| 4673 |11.06.2014 Заседанието на парламента започна без сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads