Реклама / Ads
28| 5865 |18.02.2009 НОВИНИ

Извънредни мерки срещу България от ЕС?

.
Тримесечни доклади за това как страната ни харчи парите от структурните фондове, иска ЕП. В България били засечени случаи, в които делът на злоупотребите се равнявал на сумата на целия проект.
 

Европарламентът иска на всеки 3 месеца да му докладват как страната ни харчи парите от структурните фондове, пише Светослав Терзиев във вестник СЕГА.

Европейският съюз щял предприеме извънредни мерки срещу България. Европарламентът щял да задължи Еврокомисията да му представя тримесечни доклади как страната ни харчи парите от структурните фондове. Тяхното усвояване засега е символично, но заделените суми са за милиарди. Членовете на Комисията по бюджетен контрол на ЕП приеха окончателния си доклад за разходите на ЕС през 2007 г., в който отделиха специално внимание на България и Румъния като високорискови за парите на европейските данъкоплатци. Изводите бяха подкрепени с убийствени цифри, предоставени от ЕК и Службата за борба с измамите ОЛАФ. "Пропорционално на населението си България е допуснала най-много финансови нарушения в ЕС, следвана от Румъния", посочва ОЛАФ. Двете държави са обвинени и че упорито крият своите злоупотреби. "Най-ненадеждна информация за нарушения се подава от България и Румъния", пише в проекторезолюция на ЕП. През 2007 г. България, Румъния, Люксембург и Малта не са си признали нито едно нарушение, а са чакали Брюксел да ги уличи. 76% от разкритите нередности с предприсъединителни фондове през 2007 г. са в България и Румъния, 20% - в 10-те държави, приети преди тях, а 4% - в кандидатките Турция и Хърватия, констатира ЕК. В България, както и в Словакия и Унгария, са засечени случаи, когато делът на злоупотребите се равнява на сумата на целия проект, т.е. всички пари, отпуснати за определена цел, са присвоени за друго, осведомява СЕГА.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4977 |17.02.2009 "Монд": B България има два вида организирана престъпност . 48| 5280 |15.02.2009 В. „Монд": България може да се прости с ЕС . 18| 4875 |13.02.2009 Таймс: Осъдените деца на България - грозната тайна на Европа . 27| 5209 |11.02.2009 Пореден критичен доклад на Еврокомисията за България даде оценка за управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads