Реклама / Ads
9| 5449 |02.01.2013 НОВИНИ

Известен още един от атентаторите в Сарафово

.
Взривеният автобус Източник: БНР
Още един от помагачите на атентатора от Сарафово вече е с установена самоличност. В момента той е обявен за международно издирване. Това обяви Станелия Караджова, шеф на Следствието в в Бургас.
 
Знаело се, че разпознатият терорист е от страна, в която не е засичан в последните 6 години.

Досега за атентатор е сочен Жак Филип Мартен. Единият от помагачите му пък е Ралф Уилям Рико. Третият, чиято самоличност е установена, е имал връзка с двамата. Възможно е тя да не е била пряка, което се изяснява в момента. Разследващите вече разполагат с данни за съпричастността на тримата към атентата.

Караджова добави, че има съмнения за още един замесен, но все още се работи по тази версия, както и по установяването на самоличността му и връзките му с останалите от групата. Все още се изясняват и детайлите как тези лица са влезли в България и къде са пребивавали. Предполага се, че разкриването на помагача ще помогне за разгадаването и на физическия извършител на терористичния акт.

Експертизите и експериментите на място са показали, че взривното устройство е било прикрепено към тялото на атентатора, а не е било в автобуса с израелските туристи. Най-вероятно той не е имал намерение да се самоубива или не е очаквал, че другарите му ще задействат бомбата. Следователите разполагат със записи от камери, на които се вижда къде е ходил атентаторът и какво е купувал.

Има две възможности за самовзривяването – или терористът да е натиснал по грешка бутона или някой да му е “помогнал”, без той да очаква, посочи още Караджова. Все още няма данни дали помагачите или кои от тях са били на летището по време на взрива. Такава вероятност обаче е съвсем реална.

Друга експертиза е установила, че терористът е бил в движение, когато се е случил взривът. Най-вероятно се е опитвал да се отдалечи от него. Това накланя везните към тезата, че самият той не е очаквал експлозията точно в този момент.
Срокът на разследването е до 18 януари, но може да бъде удължен, ако това се наложи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5825 |22.12.2012 Брат на съдийка е единият обирджия от Мездра . 9| 4792 |15.12.2012 Плевнелиев иска единна номинация за КС . 21| 9703 |15.12.2012 Атентаторите в Бургас – трима или четирима . 3| 7522 |15.12.2012 Арестуваха банкови обирджии, единият бил вътрешен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads