Реклама / Ads
3| 4306 |12.02.2016 НОВИНИ

Жаблянов: Кунева няма да преразгледа скандалните програми в образованието

.
Валери Жаблянов
„Програмите, които станаха обект на напрежение в обществото и доведоха до оставката на предишния министър на образованието, няма да бъдат преразгледани. Не чух от вицепремиера Кунева идея как тези програми да бъдат пренаписани”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов в парламентарен контрол към министъра на образованието Меглена Кунева.
 

Според него, въпросът, който трябва да бъде решен, е как програмите, които формират българското национално самосъзнание да бъдат изготвени от доказани авторитети и експерти. „Не може програмите да бъдат правени от хора, на които дори не им се знаят имената, без елементарна публичност. Не може да бъдат предмет на административна безотговорност”, каза още Жаблянов.

 

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага да се отложи законът за средното образование с една година. Програмите по история и литература трябва да бъдат оттеглени, да се подготви публично обсъждане на принципите, по които се подготвят те”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Народният представител от левицата настоя в обсъждането да бъдат привлечени големи български писатели, учители, психолози, учени и експерти в отделните периоди.

 

„Не може да бъде направен учебник за 5 клас, без да се знае какви са понятията, усвоени в 3 и 4 клас”, категорична е Бояджиева. Тя припомни, че народните  представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ многократно са предупреждавали до какво ще доведе новият закон за училищно и предучилищно образование. „Това, че на обществото се предлагат стандарти на парче, а не в пакет, показва, че не се отнасяме достатъчно отговорно към децата и учениците”, допълни тя. Депутатът от левицата подчерта, че ако за 7 месеца не може да бъде изготвен добър учебник, министерството и министърът на образованието трябва да поемат лично отговорността, а не тя да бъде прехвърлена към авторските колективи. „В Германия срокът за изготвяне на добър учебник е между 18 и 24 месеца, докато в България това трябва да стане за 7 месеца”, уточни народният представител. „Вашият предшественик имаше абсурдната идея в 5 клас да ползват учебник от 7 клас. Не го допускайте, защото това ще срине авторитета на образователната система”, призова Мариана Бояджиева.

 

„Срокът за изготвянето на новите учебници не е достатъчен. Свидетели сме на скандали в последните месеци, породени от реформите в образованието и новият закон”, коментира народният представител от левицата Стоян Мирчев. Той подчерта, че учителите и родителите са разтревожени от това кога ще бъдат готови учебниците за 1 и 5 клас и какво ще бъде тяхното качество. „Това притеснение е още по-голямо като се има предвид досегашната оценка за лошо качество на учебниците и тежките грешки в тях”, каза още Стоян Мирчев. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4244 |12.02.2016 Външно няма информация Турция да забранява достъп на Доган и Пеевски . 3| 4583 |12.02.2016 Убиец на дете осъди държавата, нямал тоалетна . 0| 5234 |10.02.2016 Д-р Врабевски за Фрог: Отвън няма кой да ни напише каузата! . 13| 4606 |09.02.2016 Експерти: Никой няма интерес от предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads